Det svenska byrånätverket Kreab, har sedan länge en kraftfull byrå i Bryssel för kunder som vill ha EU-rådgivning. Nu stärker Kreab sig inom området även på hemmaplan i Stockholm.

Det är Katarina Areskoug Mascarenhas blir EU-rådgivare på Kreab Stockholm. Hon har de senaste fem åren jobbat som chef för Europeiska kommissionens representation i Stockholm. Innan dess har hon arbetat som statssekreterare i Statsrådsberedningen för utrikes- och EU-frågor samt för EU-kommissionen i Bryssel.

– Vi ser det som ett Växande område och har ett stort kontor i Bryssel med 50 medarbetare. Men vi vill stärka oss inom EU-rådgivning även i Stockholm. Ska man kunna påverka i tid gäller det att följa svenska intressen hela vägen från Sverige till Bryssel, säger Kreabs Stockholmschef Bengt Ludvigsson.

Han tycker att det är dags för svenska företag och organisationer att trappa upp EU-ambitionerna.

– EU-debatten är kvar i 90-talet i Sverige. Antingen är man mycket för EU eller väldigt kritisk. Men det är 25 år sedan vi gick med och vare sig man vill eller inte kommer mycket lagstiftning från Bryssel. I andra länder sitter man inte still utan ser till att få regler som passar. Svenska företag och organisationer kan bli mycket bättre på det. De kan inte förlita sig på sin branschorganisation i Bryssel. Och det kommer att finnas mycket att jobba med som till exempel EUs Green deal.