Inför julhelgerna fick Nyheter Idag, som drivs av den till SD kopplade nolltaxeraren Chang Frick, en intervju med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Intervjun har väckt en hel del reaktioner och i den förs även SD-topparnas budskap fram.  Kristdemokraternas presschef Per Gudmundson berättar om intervjun som han själv satt med på.

Hur gick det till?
 – Chang Frick har frågat ganska länge om att göra en intervju med Ebba. I december skickade han in ytterligare en förfrågan och när vi betade av vilka intervjuer vi skulle göra före jul, tyckte vi att det var dag, säger Per Gudmundson.

Enträgen vinner?
 –  Nja, det är hela tiden ett ganska högt tryck av medieförfrågningar så man får oroa och gallra en hel del. Men vi försöker åtminstone någon per år ge alla som frågar tillgång till partiledaren, även små tidningar.

Alla medier?
 – Det här är ingen regelstyrd verksamhet. Det måste finnas plats i kalendern och en möjlighet att genomföra intervjun rent praktiskt och det måste vara något så när vettigt. Kristdemokraterna är starka i frikyrkorörelsen och då finns en rad tidningar som inte är så stora i folks ögon, men kan vara viktiga i just de sammanhangen. Man måste tänka på Hemmets vän någon gång per år. Nyheter Idag är en ganska stor publikation på nätet med en intressant läsarkrets, som vi tror är mottagliga för Ebbas budskap.

Hur blev resultatet?
 – Det har bara släppts en bit och det var väl roligt. Jag tror Chang Frick har valt att dela upp intervjun i flera bitar efter eget sinnelag.

Per Gudmundson berättar vidare:

– Jag var med när intervjun gjordes. Det är ungefär samma tematik som Mats Knutson (journalist/kommentator för SVT), som också gjorde en intervju. Men Chang Frick har ju en stor förmåga att vinkla till små detaljer, så att det blir spännande. Så jag är säker på att det är läs- och sevärt.

Per Gudmundson tyckte det var givande att få information från Chang Frick om att SD-topparnas strategi anser att Ebba Busch är den mest tänkbara statsministerkandidaten i en konservativ regering.

Förde Chang Frick ut SDs budskap med hjälp av intervjun med Ebba Busch Thor?
 – Jag tror att Nyheter Idags relation till SD är ungefär som DNs relation till Liberalerna. DN känner nog inte att de för ut Liberalernas budskap, men det anser nog Liberalerna.

Hur ser ni på reaktionerna på intervjun?
– Jag kommer ihåg när jag jobbade på Svenska Dagbladet och skrev en nyhetsartikel på webben där jag refererade till Nyheter Idags Sentio-mätning där SD hade gått om Moderaterna och även då var det ett jävla liv, säger Per Gudmundson, och utvecklar:

– En del reaktioner hade vi nog förväntat oss från dem som ligger till vänster. Det är samma människor som reagera med förfäran så fort det görs ett utspel av i någon form som uppfattas som provocerande på den sidan. Det är inget att fästa någon större vikt med, man försöker kommunicera med de delar av väljarkåren som mottaglig för ens budskap.

Chang Frick har ju tidigare inte varit bosatt i Sverige och inte betalat skatt i Sverige. Vad säger det om KDs syn på att göra rätt för sig?
 – Det är mycket märkligt att han klarar det. Jag har sagt åt honom flera gånger att han måste skärpa