Det började med att Jan Björklund sa till Ekot att statsminister Stefan Löfven bör bjuda in Sverigedemokraterna till de politiska samtal som förs över blockgränsen:

”Det är ju regeringen som bestämmer vem de bjuder in, men jag tycker i grunden att alla riksdagspartier ska bjudas in. Det betyder ju inte att man sedan gör upp med alla partier men det skapar en onödig martyrställning för SD”, sa Jan Björklund.
Stefan Löfven kontrade snabbt i Ekot:  ”Ett parti med nazistiska rötter som kommer ur vit makt-rörelsen, det är inte ett parti som andra. Jag kan inte ha ett samarbete med den typen av partier, jag kommer aldrig att ha det”.
 
Jan Björklund kontrade i sin tur med ett tweat och pressmeddelande med en passning till regeringens täta budgetsamarbete med Vänsterpartiet där han slog fast att Liberalerna varken kommer att samarbeta med V eller SD.
”V och SD är båda partier med antidemokratiska (kommunistiska alternativt rasistiska) rötter och båda har en fot kvar i den myllan. Det är inte aktuellt för Liberalerna att någonsin samverka med varken V eller SD. Men båda dessa partier är invalda i riksdagen av svenska folket och bör därför behandlas formellt korrekt.”
 
Detta mobiliserade i sin tur Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som twittrade: ”Att likställa ett demokratiskt socialistiskt parti med rasister är att legitimera rasisterna. Kan man lita på er kompass 2018?”