Förra veckan lämnar skribenten Thomas Gür den nystartade nättidningen Bulletin. Nu packar tidningens första två chefredaktörer väskan och slutar och med följer fyra ytterligare tungviktare.

Ivar Arpi berättar i sociala medier att han har slutat på Bulletin. Han blev kort tid tillförordnad chefredaktör efter Paulina Neuding, som också har ”hoppat av”, enligt vad Ivar Arpi skriver i ett avskedsbrev. Där skriver han också att ytterligare personer slutar:

Alice Teodorescu, politisk chefredaktör
Fredrik Ekelund, kulturchef
Susanna Birgersson, ledarskribent
Nina Lekander, kulturskribent och krönikör
Michael Economou, kulturedaktör

Avhoppen kommer efter en schism med ägarna.

”Med entusiasm anslöt vi oss till Bulletin. Realiteten är att majoritetsägarna lockade oss alla med falska löften om vilken tidning de ville skapa. Med andra majoritetsägare hade detta kunnat bli en framgångssaga. Humankapitalet fanns på plats, men om man behandlar människor som “inköpta” förbrukningsvaror hör man inte hemma inom publicistiken. Eller i ledningen av någon organisation överhuvudtaget”, skriver Ivar Arpi.

Och det är ingen tvekan om vilka som är de skyldiga, som Ivar Arpi ser det:

”Majoritetsägarna Pontus Tholin, som även är styrelseledamot och vd, och Tino Sanandaji har, ihop med styrelseordförande Atta Tarki, gång på gång visat att de inte respekterar grundlagens mening om vad ansvarigt utgivarskap innebär”.

Ägartrojkan anklagas dessutom för att läcka till medierna:

”Internt pågår en mobbningskampanj av chefredaktören/ansvarige utgivare som nu dessutom läckt ut i medierna. Vd och CTO (teknikchefen) skryter i gemensamma interna kanaler om att de inte respekterar chefredaktören och ansvarigt utgivarskap. Man letar helt öppet efter ersättare. Det går inte att vara chefredaktör under dessa förhållanden”.