Den 5 juni inviger energiminister Ibrahim Baylan ST1 nya anläggning i Göteborg. Den ska framställa etanol av bland annat avfall från bagerier och ligger i anslutning till ST1s oljeraffinaderi.
– Det är ett sätt att klokt fasa ut det fossila bränslet. Vi använda det befintliga raffinaderiets investeringar, som reningsanläggningen för vattnet, förklarar Jonas Sidenå, vd för ST1.
Vad innebär det att Ibrahim Baylan kommer och inviger anläggningen?
– Det är häftigt och det kommet att ge oss bättre publicitet. Men den här typen av teknik som ställs in i den traditionella industrin, finns det också alla skäl att uppmärksamma.
Tanken är att ST1 ska fylla spetsa den befintliga bensinen med etanol.
Men politiken som ska skapa förutsättningarna för detta dömer Jonas Sidenå ut. Det gäller både Alliansens dåvarande som den rödgröna regeringens nuvarande.
– Den är fullständigt undermålig. Det saknas tydliga mål.
Idag är det tillåtet att högst 5 procent av bensinen kan ersättas av etanol. Men "i princip" klarar alla bilar upp till 20 procent, enligt Jonas Sidenå. Att det inte får att ersätta mer av bensinen i Sverige beror på att staten är rädd om skatteintäkterna, anser Jonas Sidenå.
– Staten tar in 66 miljarder kronor från trafiksektorn och moms. Vi har möjlighet att ersätta 20 procent av bensinen, och det skulle gå om skatteuttaget på den fossila delen i stället höjs.
Höjningar av bensinskatten, det kanske inte är så politiskt gångbart?
– Å andra sidan sker inte över en dag. Det kan ske på en bit under 10 år. Den politiska värden kan styra så att det inte blir korta lappkast så att glesbygden drabbas. Om en liter kostar 30 kronor om tio år, kommer bilarnas drivlinor att vara 50 procent effektivare.
Men de uteblivna skatteintäkterna då?
– Den uteblivna skatten från flytande drivmedel kommer att kompenseras. Det blir dubbla eluttag i villan, ett för elbilen och som kommer att beskattas. Det där som en del kommuner gör och sätter upp gratis elstolpar för bilar, kan man glömma.
Lyssnar politikerna på er?
– Ja, du ska inte tro att vi får gehör för de här tankegångarna. Men vi som är i näringslivet och är rationella kan vara lite ärligare. Sköter vi inte våra affärer åker vi ut. Politikerna ska ha en politisk paketering. Energipolitiken är för blockpolitiskt het. Men det här är för stor och viktig fråga att det spelet ska styra när vi håller på att gasa ihjäl oss, säger Jonas Sidenå.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...