Det är skribenten Lotta Ilona Häyrynen som har rekryterats till LO Mediehus som redaktör och projektledare. Hon har en bakgrund från Aftonbladet, Arbetet och Dagens ETC, men har den senaste tiden frilansat och gått på författarskola på Biskops Arnö.  Hos LOs mediehus ska hon leda ett nytt projekt som projektanställd.

 – Jag fick frågan i julas. De hade något projekt på gång och ville bygga ut opinionsjournalistiken. Sedan var jag på intervju.  Det blev mbl-förhandlat och nu är jag plötsligt här, säger Lotta Ilona Häyrynen.

Hon kommer att jobba som redaktör men ska även skriva själv och får till sin hjälp ett antal frilansare.

Finansieringen av projektet kommer från förbunden som äger LO Mediehus sam medierna som ingår. Projektet är finansierat för ett år.

Är det just för valet?

 – Nej, men det är logiskt att lansera ett nytt opinionsprojekt under ett valår.

I mitten kommer att finnas en sajt som dels ska peka in på mediehusets titlar men också användas som distributionskanal för sociala medier. Plattformen kommer att vara digital och i första hand textbaserad.

 – Så får vi se vad det utvecklas till, man jag tycker också mycket om ljus och bild.

Vilka ämnen blir intressanta att ta upp?
 – Frågan om arbetlivskraftsinvandring och skuggsamhälle som vuxit fram i Sverige och hur ovanligt det har blivit med fast jobb och långa entreprenörskedjor där människor i slutändan av kedjan far illa. Det såg vi nyligen med Magdalena Andersson och flyttstädningen. Det är frågor som inte lyfts fram i alla medier och det inte är statsministern som har råkat ut för det.

 –  Pandemin har visat att människor har fått en annan relation till sina arbetsliv. Vilka liv är det som blir beskrivna? Hur mycket handlar det om individen och systemet? Hur mycket ska det handla om livspusslet ,som är en fråga för medelklassen med två föräldrar med bra lön? Men en merpart av svenskarna lever inte på det sättet. Det finns par som inte sover i samma säng för att de jobbar skift. Jag vill att de här berättelserna ska komma fram i debatten och bli en självklar del av politiken och valrörelsen.

Vad ska det heta?
 – Det får du se.

LOs Mediehus
Arbetet
Tidningen Elektrikern
Fastighetsfolket
Kommunalarbetaren
Handelsnytt
Målarnas Facktidning
Sekotidningen