Kommuninnevånarna i Helsingborg har fått en ny typ av tjänst till godo: En anställd lobbyist i Stockholm.

Det är presschefen Cecilia Eklund som ska flytta tillbaka till Stockholm där hennes man Rasmus Korsvall har fått jobb som Socialdemokraternas presschef. Då inrättar Helsingborgs stad en tjänst som ”påverkansstrateg”. Syftet är, enligt Helsingborgs Dagblad, att ”lansera Helsingborg i huvudstaden”.

– Jag blir påverkansstrateg för Helsingborgs stad på heltid så jag behåller min anställning, berättar Cecilia Eklund.

Hur mycket kommer du att vara i Stockholm?
 – Jag bor i Stockholm med min familj. Men ska vara i Helsingborg varje måndag och två dagar under en vecka i varje månad.

Vad ska du driva för frågor?
– Framförallt en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör.  Sedan är det vår stadsmässa år 2022 som vi vill ge en nationell närvaro och så är dubbelspår en viktig infrastruktursatsning för oss. Vi är också väldigt intresserade av utlokaliseringen av statliga myndigheter, som inte har kommit oss till del.

Cecilia Eklund har tidigare i år sökt efter en pa-byrå som bland annat skulle driva frågan om den så kallade HH-förbindelsen, en tänkt tunnel mellan Helsinborg och Helsingör.

I Helsingborg är Peter Danielsson (m), kommunstyrelsens ordförande. Han sitter även i partiledningen för Moderaterna.

Dagens Opinion har sökt Helsingborgs presschef och ordförande mer information om ur tjänsten är utformad, finansierad och hur rekryteringen har gått till.