Det har stormat på Instagram i helgen runt journalisten Cissi Wallin och de kollegor som har hoppat av hennes sajt Gardet som lanserades i våras.

Gardet lanserades i maj i år med Cissi Wallin i täten som en alternativ mediekanal. Tanken var att skapa en feministisk plattform där syftet enligt Cissi Wallin var att ge kvinnor en megafon och en plats där de kan vara oberoende. Granskningar, intervjuer och reportage utlovades. Men nu har det stormat ordentligt på den egna redaktionen.

Det började med att Gardets ansvariga utgivare Karin Andersson, redaktören Hanna Bergwall och en rad andra skribenter, däribland Amanda Ålenius (tidigare Oxell) hoppade av. Karin Andersson berättade för två veckor sedan på sin Instagram att hennes avhopp var en följd av konflikter, något som bland annat Dagens Media rapporterade om.

Den från början tilltänkta ansvariga utgivaren Filippa Berg hoppade av Gardet redan innan lanseringen. Och det var efter att hon skrivit ett inlägg på Instagram förra veckan om tystnadskultur inom feminismen som det började blåsa. Natasha Blomberg, känd som Lady Dahmer och svägerska till Cissi Wallin, släppte ett podd-avsnitt dagen därpå som även det handlade om tystnadskultur inom feministiska kretsar.

Därefter skrev Karin Andersson en längre förklaring till sitt avhopp, där hon bland annat nämnde namn-uthängningen av en 16-åring som skickat hatiska mejl till Gardet som en faktor. Det ska ha varit Cissi Wallin som gjorde den publiceringen, utan ta det med ansvariga utgivaren eller meddela de andra innan.

Filippa Berg skrev även hon ett längre inlägg om varför hon valde att aldrig bli ansvarig utgivare för Gardet. I inlägget står det att hon lovats en skälig lön för att jobba som chefredaktör. När hon inför lanseringen ville fatta beslut om det och få det på papper så hånades hon. Det sades att hon försökte ”profitera på feminismen” och det raljerades kring hennes levnadskostnader. Filippa Berg skriver att hon känner sig lurad efter att ha jobbat oavlönat med Gardet under flera månaders tid, och att hon kallades dålig feminist för att hon ha en normal journalistlön för att kunna betala sina räkningar.

I nuläget består Gardets redaktion av Cissi Wallin, Jenny Bengtsson, Alexandra Rejsmar och Merly Åsbogård. Cissi Wallin har bemött kritiken mot henne genom att uttala att hon aldrig mer kommer att hjälpa eller jobba med människor som hon anser idoliserar henne och är ute efter att få lika många följare på Instagram som hon har.

Dagens Opinions Elin Nilsson kommer att ge en komplett story om Gardet i veckans utgåva av Veckans Brief.

Dagens Opinion har pratat med Cissi Wallin ,som har bett om att få återkomma.