Moderatledaren Ulf Kristerssons möte förra veckan med SD-ledaren Jimmie Åkesson ser ut att ha öppnat en ny front inom svensk politik där M och S beskyller varandra för antisemitism.

Bakgrunden är att Ulf Kristersson ska ha lovat förintelseöverlevaren Hédi Fried att aldrig gå med på något ”samröre” med Sverigedemokraterna. Men så skedde förra veckan, anser Socialdemokraterna som på Stefan Löfvens Facebook skriver:

”I veckan meddelade moderatledaren att han ämnar inleda samarbete med Sverigedemokraterna. Att se förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer bli hård”.

Ulf Kristersson, skriver på sin Facebook-sid:

”Idag beskyller Stefan Löfven mig för att inte lyssna till dem som överlevt Förintelsen. Det är omdömeslöst och ovärdigt på ett sätt jag inte trodde var möjligt”.

Ulf Kristersson tar inte närmare upp vad han har lovat Hédi Fried, men skriver:

”Inför valet 2018 var jag tydlig med att vi ville bilda en Alliansregering efter valet. Och att den inte skulle samarbeta med Sverigedemokraterna”.

Sedan dess har det hänt mycket, och det öppnar för samtal med andra partier, anser Ulf Kristersson:

”Samtidigt har samhällsproblemen vuxit lavinartat, och vi har en regering som har tappat kontrollen och inte förmår fatta nödvändiga beslut. Det ser människor, och det förstör tilliten mellan politiken och medborgarna. Att i det läget motivera allt man gör i politiken med att man vill utestänga två partier från all diskussion och alla beslut fungerar helt enkelt inte. Det måste vara samhällsproblemen, sakfrågorna och hur man bäst hittar lösningar som ska stå i fokus.

Ulf Kristersson försöker ytterligare neutralisera mötet med SD-ledaren:

”Alla partier är redan med i breda utredningar om försvaret och migrationen. Alla partier deltar i utskottens arbete i riksdagen. Vi moderater har den senaste veckan pratat särskilt med Vänsterpartiet om EU-avgiften och Arbetsförmedlingen, och med Sverigedemokraterna om brottsligheten, kärnkraften och den pågående migrationsutredningen”.