Statsministerns och vicestatsministerns böcker är utgivna av Moderaterna respektive Centerpartiet. De övriga politikernas böcker finns hos reguljära bokförlag och finns att köpa även på internet.
Statminister Fredrik Reinfeldts spökskrivare heter Moa Berglöf och är politisk sakkunnig hos statsministern. I vanliga fall är det hon som skriver tal åt Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldts bok Framåt tillsammans har tryckts i en halv miljon exemplar och kostar 50 kronor att beställa från Moderaternas valstuga. Den går också att lada ner grattis i som pdf på nätet.
Boken framställs som ett resultat av Fredrik Reinfeldts resor och samtal ute i landet.
Uppgiften att Moa Berglöf hjälpt statsministern att skriva boken bekräftas av Sebastian Carlsson, pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt.
Även näringsminister Maud Olofsson (c) har kommit ut med en bok. Ett land av friherrinnor, heter den.

–  Maud Olofsson har inte suttit vid tangentbordet utan att har berättat sin mycket personliga historia för Anna-Karin Hatt som är statssekreterare och för Greger Hatt som är frilansskribent, säger Lisa Wärn, pressekreterare hos Maud Olofsson.

Nyamko Sabuni är integrationsminister (fp). Hennes bok Det nya Sverige har skrivits även av hennes politiska stab, det vill säga av pressekreteraren Yoav Bartal och de politiska sakkunniga Catharina Bildt och Karin Karlsbro uppger pressekreterare Yoav Bartal.
Oppositionens ledare Mona Sahlins bok Möjligheternas land har skrivits av henne själv, uppger Mona Sahlins presschef Anna Helsén.
– Jo, det stämmer Mona Sahlin har suttit vid tangentbordet. Hon står för formuleringarna. Däremot har hon haft hjälp att skaffa fram siffror och underlag.
– Så du menar att Mona Sahlin skrivit boken själv.
– Ja, det stämmer säger, Anna Helsén.
Maria Wetterstrands bok heter Den nya gröna vågen. Kristoffer Talltorp är Marias talskrivare. Han förnekar att han skrivit Wetterstrands bok.
– Jag har hjälp Maria med att plocka fram de gröna exempel ur vardag men det är hon själv som skrivit boken. De som har hjälpt Maria med korrekturläsning och disposition är förlaget som beställd den här boken, säger Kristoffer Talltorp.
Av Tonchi Percan