
Det var en samstämmig orangea-grön koalition som presenterade sina visioner (och nedlagda planer) för Stockholm på fredagseftermiddagen. Prislappen för Miljöpartiets övergång till Alliansen är inte billig. Moderaterna tvingas backa i både vallöftet om en Östlig förbindelse och Bromma flygplats ser inte ut att bestå länge till.
Anna König Jerlmyr (M), Karin Ernlund (C), Lotta Edholm (L), Erik Slottner (KD) och nykomlingen i gänget, Daniel Helldén (MP) gjorde klart formerna för det nya samarbetet igår kväll.
Det blir en del stora beslut som kommer att påverkas av MPs intåg i Alliansen:
Ingen Östlig förbindelse
”Dock kvarstår riksintresset och formuleringarna i översiktsplanen”, säger Anna König Jerlmyr.
Avtalet med Bromma flygplats förlängs inte
”Det betyder inte heller att den läggs ner”, enligt Anna König Jerlmyr.
Inget vinter-OS i Stockholm 2026
”Vi stänger inte dörren för att arrangera OS men det ska inte vara på skattebetalarnas bekostnad”, säger Karin Ernlund.
Införande av miljözoner
”För gator som inte klarar luftkvalitetskraven, det slutgiltiga avgörandet till att MP valde Alliansen”, enligt Daniel Helldén.
I potten ligger även Apples kontor i Kungsträdgården och Nobel-muséet, som sannolikt stoppas.
Att ge och ta
Under presskonferensen talade samtliga partiföreträdare detta: Inga missnöjda miner förekom och alla sade sig vara nöjda. På frågan om hur de ska hålla ihop samarbetet långsiktigt och enat hantera de frågor som dyker upp under mandatperiodens gång svarar Anna König Jerlmyr att hon känner sig trygg med den grund de har lagt fram nu.
Det har varit en del hårda ord mellan M och MP under den senaste mandatperioden. Och det kan antas att alla inte jublar över samarbetet.
Daniel Helldén säger efter presentationen att vad han vet så har det inte skett något avhopp bland de förtroendevalda för Miljöpartiet i Stockholm i och med övergången. Han säger också att han inte är orolig över att partiets skilda maktstruktur från Moderaterna inte oroar honom.
Miljöpartiet styrs underifrån och Moderaterna uppifrån. Det innebär en risk att MP kan komma att känna sig ifrånsprungna under mandatperiodens gång.
Daniel Helldén säger att partiets skilda maktstruktur från M inte oroar honom – och att den processen känns rätt likadan som i det förra samarbetet de ingick i.
Så här kommer fördelningen se ut i partiernas positionering av uppdrag:
moderaterna
Finansborgarråd
Stadsbyggnadsborgarråd
Bostads- och fastighetsborgarråd
centerpartiet
Arbetsmarknads- och integrationsborgarråd
Kultur- och stadsmiljöborgarråd
liberalerna
Skolborgarråd
Socialborgarråd
kristdemokraterna
Äldre- och trygghetsborgarråd
miljöpartiet
Trafikborgarråd
Miljö- och klimatborgarråd
Vilka som kommer att inta respektive roll har ännu inte presenterats. Moderaterna har fattat beslut internt och presenterar sina ledande företrädare på måndag. De andra är fortfarande i processer kring sina val.
Elin Nilsson
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...