Enligt Företagarpanelen skulle alltså höjningen minska ungas chans att få jobb, särskilt inom hotell- och restaurangbranschen samt i handeln. Men på Handels, som organiserar anställda inom handelsbranschen, ger man inte mycket för undersökningen.
– Det är ingen vetenskaplig undersökning. Det är ungefär som att du skulle fråga hyresgäster som haft en hyresrabatt om de kommer att söka sig en billigare lägenhet eftersom kostnaderna ökar. Då kommer de ju att säga ja. Det här är på lika lösa grunder. De som haft ett bidrag kommer alltid att vilja ha kvar det, säger Susanna Gideonsson, ordförande för Handels.
Handels har dessutom följt frågan sedan 2007 och menar att det inte finns några bevis på att reformen faktiskt ökat sysselsättningen i deras bransch.
– Vi har inte sett att det noterats fler arbetade timmar eller anställda i målgruppen. Vi vet att arbetsgivare inte anställer för att vara snälla, utan det är när de har behov av arbetskraft. I handeln har arbetskraften alltid varit ungt och vi tror att det fortsätter så. De som har störst nytta av det här, de stora företagen, går också med stora vinster och har råd.
Att arbetsgivaravgiften höjs kan visserligen få kortsiktiga effekter, men på lång sikt lär det inte göra stor skillnad.
– Det kommer att finnas ett behov av arbetskraft även framgent.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...