Priset delades av Feministiskt initiativ för den kontroversiella eldningen av 100 000 kronor och Frälsningsarmén för budskapet ”Bränn inte pengar – vi behöver dem bättre”. 
Juryns motivering till det delade första priset lyder: ”En trädgårdsgrill delade Almedalen 2010 i två läger. Feministiskt initiativ och Gudrun Schyman skapade därmed definitivt årets snackis. Men diskussionerna om aktionen handlade framförallt om huruvida det var bra eller dålig pr, snarare än om Feministiskt initiativs budskap. Genom att snabbt utforma enkla plakat med texten ”Bränn inte pengar – vi behöver dem bättre” lyckades Frälsningsarmén smartare än någon annan utnyttja den möjlighet som pengabålet skapade för att kommunicera sitt budskap. ”
 Motiveringen till att Telia ansågs svalast i Almedalen lyder: ”Kallast i Almedalen var Telia, vars instabila 3G- och 4G-nät blev en källa till irritation bland twittrande besökare och organisationer som sände webb. Juryn menade att Telia i stället för att sponsra ett traditionellt pressrum i högskolans lokaler borde ha utnyttjat Almedalsveckans pr-potential genom att erbjuda snabb och lättillgänglig uppkoppling i Visby.
Hetast i Almedalen arrangeras av pr-byrån Westander. ”
I juryn satt: Claes Nyberg, presschef Lärarförbundet, Helena Fornstedt, informationsdirektör Statoil, Helene Sigfridsson, generalsekreterare Makalösa föräldrar, Rolf van den Brink, journalist Dagens Opinion och Nina Halling, pr-konsult, Westander.