Köpenhamn har hällt ut avloppsvatten i Öresund och den danska regeringen stänger gränsen över Öresundsbron när den behagar. Men Carl Johan Sonesson (m) ordförande i styrelsen för Region Skåne tänker inte låta sig nedslås i bygget av den gemensamma arbetsmarknadsregionen Greater Copenhagen. Och nu ska Göteborg med på (snabb)tåget.

Greater Copenhagen, ett samarbete mellan den danska huvudstadsregionen, Själland, Region Halland och region Skåne, höll i går ett styrelsemöte. Det första efter att coronan slagit till och stängt gränsen rakt igenom Greater Copenhagen-samarbetet på mitten av Öresundsbron.

Carl Johan Sonesson berättar:

– Jag visade staplar över hur Hamburg, Köpenhamn, Region Skåne och Stockholm har drabbats av corona per miljon innevånare. Hamburg hade drabbats värst efter Stockholm och Region Skåne minst. Jag berättade också om den svenska tvåtimmarsrekommendationen.  Det är ju intressant när Danmark har bestämt sig för att öppna gränsen till Tyskland.

Statistiken ska användas för att påverka den danska regeringen.

– Vi ska skicka ett brev till danska regeringen med faktauppgifterna och peka på att vi vill ha en dialog om två saker. En regional lösning. Och ett resonemang om gränsen på lång sikt. Sedan den nordiska passunionen infördes på 50-talet har inte gränsen stängts en enda gång, förutom de fem senaste åren då den har stängt tre gånger, vid flyktingkrisen, när det var lite stökigt i Malmö och nu coronan. Vi måste ha en struktur för detta så att inte nationerna stänger gränserna reflexmässigt.

Tog ni upp Köpenhamns utsläpp av bajsvatten?

– Jag hade fört upp det på dagordningen men dagen innan hade ju överborgmästare i Köpenhamn, Frank Jensen, sagt att frågan var löst. Det vi gjorde var att lägga till havet till vår ’green charta’.

På mötet diskuterades även en gemensam kommunikationsplan för hösten.

– Vi vill stärka Greater Copenhagen. Vi måste ta mer plats.

Men hur var då stämningen på mötet?
 – Den var bra. Men mötet var digitalt, så man kan inte riktigt se minspelet.

Man skulle ju kunna tänka sig en viss upprördhet när Danmark stänger gränsen och det visar sig att Köpenhamn har släppt ut avloppsvatten?
 –  Man ska komma ihåg att det inte är de regionala politikerna som stänger gränserna. De regionala politikerna är rätt kritiska själva. Grundproblemet är att vi inte får något gehör från den svenska sidan heller. Vi måst stärka våra positioner nationellt. Vi måste också vara självkritiska till oss själva och att vi som organisation inte har fått ett större genomslag.

Carl Johan Sonesson berättar att Greater Copenhagen siktar på att få med Göteborg i samarbetet.

– När vi har fått med oss Region Halland är vägen kortad till Göteborg. Vi ska bjuda med både Göteborg och Västra Götalandsregionen.  Det gör vi med Region Hallands ordförande Mikaela Waltersson så får vi se om vi får med oss Johnny Magnusson i Västra Götalandsregionen.