UPPDATERAD. Konsolideringen av svensk lokalpress fortsätter. Nu köper Gota Media och Bonnier News Local tillsammans Skånska Dagbladet och Norra Skåne.

De facto är det AB Skånska Dagbladet, grundat 188, som är föremål för affären. Affären sker genom att de två nya ägarna köper verksamheterna från huvudägaren Skånska Tidningsföreningen och lägger in i ett nytt bolag, temporärt. Sedan tar Bonnier News Local över Skånska Dagbladet och Gota tar över Norra Skåne.

De två tidningarna ska ha varsin chefredaktör och behåller sin centerpartistiska politiska inriktning.

Vad som händer med medarbetarna är inte bestämt.
 – Det vet vi ju inte ännu. Vi ska först bestämma oss för hur vi ska dela upp det. De som jobbar på respektive tidning får stanna kvar. Gemensamma roller får vi fundera på hur vi hanterar, säger Mikael Nestius, affärsområdeschef Bonnier News Local.

Hur gick det till?
 – Vi har blivit uppvaktade. Det har varit på gång en längre tid. För några månader sedan inleddes en process. Det har varit uppenbart att tidningarna har varit till salu.

Hur ska ni samordna er med Sydsvenskan, som ni också äger?
 – På samma sätt som vi gör med Sydsvenskan. Skånska Dagbladet ska fokusera på kommunerna den är stark i.

Hur ska ni få ordning på lönsamheten?
 – Vi ska få det på fötter. Det är som med alla affärer vi gör. Det är ett synergi-rejs där de får ta del av tekniska plattformar och andra investeringar vi gör så att de inte behöver ta de kostnaderna. Det andra är att få bra tillväxt i prenumerationsaffären och för att uppnå det måste vi satsa ännu mer digitalt.