Fyra nordiska chefredaktörer, Peter Wolodarski, Dagens Nyheter, Christian Jensen, Politiken, Trine Eilertsen, Aftenposten och Kaius Niemi, Helsingin Sanomat, skriver ett gemensamt öppet brev till Kina med anledning av landets mediepolitik.

”Det sista, kanske naiva, hoppet släcktes när den oberoende tidningen Apple Daily föll offer för myndigheternas attacker mot yttrandefriheten. Vi ser med växande oro hur vårt verksamhetsfält – den fria, oberoende och kritiska journalistiken – kriminaliseras. Vi ser också med stigande oro hur detta drabbar det ena medieföretaget efter det andra i det en gång så löftesrika Hongkong”, skriver de fyra chefredaktörerna på sina tidningars respektive debattsidor.

Det öppna brevet publiceras även på engelska och riktar sig direkt till den kinesiska regeringen. Men inlägget är också ett stöd ”för kollegorna på Apple Daily” och en ”moralisk uppbackning åt dem och de andra medierna i Hongkong som berövats sina möjligheter att utan hinder och censur bedriva kritisk journalistik på offentlighetens vägnar”.

”Vi protesterar mot de kinesiska makthavare som älskar att framställa sig som företrädare för en vänligt sinnad makt. Det finns inget vänligt sinnat i en stats överfall på den fria pressen, inget ädelt”, skriver de fyra chefredaktörerna.

Det öppna brevet är tajmat till firandet av det Kinas kommunistiska parti 100-årsdag.