Jämställdhetsorganisationen Fredrika Bremer-förbundet får en ny styrelse ledd av journalisten/opinionsbildaren Camilla Wagner samt en kommunikationschef från fackföreningsrörelsen. Camilla Wagner rivstartar med att attackera företagen som har använt den för våldtäkt misstänkta företagaren Paolo Roberto i sin marknadsföring.

Hur tänkte du kring nya jobbet?
– Jag har alltid haft civilsamhälleliga engagemang bredvid min yrkesroll. Jag får mycket energi av det. Jämställdhet är min huvudfråga och ha varit med i förbundet hur länge som helst det har aldrig legat långt borta.  Jag har också suttit i de mandatperioder jag kan i Sveriges kvinnolobby, säger Camilla Wagner.

Vad ska du prioritera?
 – Mitt huvuduppdrag blir att leda och styra så får vi tillsammans arbeta fram vilka frågor vi ska prioritera. I Fredrika Bremer-förbundets anda handlar det om att stärka kvinnors rättigheter och möjligheter att öka jämställdheten mellan män och kvinnor.

Då jag passar jag på att fråga hur du ser på Paolo Roberto-affären?
–  Bortsett från det uppenbara att han ger ansikte åt män som förgriper sig på kvinnor som är offer för trafficking, tänker jag på alla företag som har använt sig av hans produkter för att stärka sina egna affärer. Hur har de analyserat hans värderingar och hur de lirar med deras egna? För det är ju ingen hemlighet att har en unken kvinnosyn. Han har ju stoltserat med att han är en antifeminist.

Camilla Wagner nämner företag som TV4, Rix FM och K-Rauta, som har använt Paolo Roberto i sin marknadsföring.

– De vet ju vad han tycker och står. Det är ingen överraskning att det kan hända. Det är ingen kapten-klänning-historia. Det ligger i linje med Paolo Robertos värderingar som han har marknadsfört sig med. Men företagen har ju inte haft den typen av värderingar.

Är det hyckleri av Ica och Coop att plocka bort Paolos produkter nu?
 –  Jag tycker nog att det är bra att de har tagit bort varorna. De kan ju inte kolla alla varumärken värderingar, även om man skulle önska det. Då skulle vi komma fram fort. Det är TV4 och de andra som är de stora hycklarna snarare än Coop och Ica.

Vad gäller nya styrelsen har ledamoten Jelena Dojcinovic flyttat upp till rollen som vice ordförande.

Fredrika Bremer-förbundet har även tagit in två personer från fackförbundet, IF Metalls kommunikationschef Åsa Märs och Kommunals projektledare Anna Sahlée.

Fredrika Bremer-förbundets nya styrelse
Camilla Wagner,
Jelena Dojcinovic (omval)
Stina Alm
Agneta Söderlund (omval)
Saga Löved
Åsa Märs (ny)
Anna Sahlée (ny)
Karin Milles
Torbjörn Messing

suppleanter
Magnus Jacobsson (omval)
Jessica Arvidsson (ny)
Therese Karlsson (ny)