– Annie Lööf har under hela sin politiska karriär diskuterat och debatterat om hur viktigt företagen är för att det ska skapas jobb i Sverige. Vi tycker det är bra att hon blir näringsminister, säger Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist, som tidigare varit rådgivare åt Maud Olofsson.
– Vi hoppas att hon fortsätter driva Företagarnas frågor, som hon gjort förut.
 
Elisabeth Thand Rinqvist säger vidare att Annie Lööf, som gästbloggade åt Företagarna under valrörelsen, nu måste övertyga Moderaterna om att lyssna på småföretagarnas behov för att kunna skapa fler jobb.
– Det är en stor och tung utmaning.
 
Hur tycker du Annie Lööf skiljer sig från Maud Olofsson?
– Hon är 25 år yngre, så hon har annat, yngre perspektiv på näringslivet än vad Maud hade.
 
Något som de däremot har gemensamt, fortsätter hon, är att båda är envisa.
– Som näringsminister måste man vara envis. Ska man förhandla mot arbetsmarknadsministern och finansministern, som är de viktigaste personerna för en näringsminister att förhandla mot, då måste man också vara envis.
 
Det har tidigare spekulerats att Annie Lööf kanske blir miljöminister. Är det överraskande att hon istället blev näringsminister?
– Med tanke på den passion hon tidigare haft för tillväxtfrågor, och framför allt ungdomsarbetslöshet, så är det inte konstigt att hon väljer att bli näringsminister.
 
Ardalan Samimi