Martin Ådahl har, innan han blev vd på den grön-liberala tankesmedjan Fores 2008, tidigare arbetat som ekonom på Riksbanken och är grundare till tidskriften Fokus där han också varit chefredaktör. Nu blir hans alltså chefsekonom och biträdande partisekretare hos Centerpartiet. 
 
Enligt Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson togs beslutet att värva Martin Ådahl under hösten och att den blivande chefsekonomen under hösten successivt har fasat ut sitt engagemang i Fores. Han säger att rekryteringen är ett sätt att svara på behovet av en förstärkning av partiets ekonomiska politik. 
 
– Det som vi och Alliansregeringen har uträttat är bra, men vi har också en del frågor där vi behöver växla upp, som ungdomsarbetslöshet, företagsklimat och en ekonomisk politik som i högre grad gör det möjligt att leva och arbeta i hela Sverige. Då känner vi att Martin Ådahl bidrar till det arbetet genom att han har mycket idéer, kunskap och många kontakter.
 
Vilken roll kommer Martin Ådahl att spela i partiet?
– Han blir chefsekonom och biträdande partisekreterare. Han kommer i samarbete med partiledningen och vår ekonomisk-politiske talesperson Per Åsling att jobba med att utveckla Centerpartiets ekonomiska politik. Martin Ådahl kommer att ägna sig åt att lyssna på ekonomers och näringslivets förväntningar på Centerpartiet och Alliansen och samtidigt delta i debatten. 
 
Är ni ensamma om att ha en chefsekonom bland riksdagspartierna?
– Jag vet inte exakt hur de andra har organiserat sig, men jag vet att Moderaterna hade det upplägget innan de kom i regeringsställning. Centerpartiet har, för Alliansens del, bedrivit mycket av det ekonomisk-politiska arbetet i regeringen och med finansdepartementet som bas. Vi har känt att det är en fördel med mer fristående ekonomisk kompetens.
 
Martin Ådahls ersättare på vd-posten på Fores blir tankesmedjans vice vd Andreas Bergström. 
 
Oscar Örum