De har organiserat sig för att bevara den nuvarande organisationen för låg- och mellanstadieskolor i Ängelholm, i stället för kommunens förslag om specialiserade lågstadieskolor och en enda stor mellanstadieskola centralt.
– Föräldrarna ser stora risker med de planerade förändringarna, som kan påverka elevernas trygghet, lokalsamhörigheten och skolans kvalitet negativt. Målet är att stoppa omorganisationsbeslutet och skapa tid för en dialog mellan politiker och invånare för att hitta en långsiktig, hållbar lösning, som fungerar för kommunen, för föräldrarna och framförallt för barnen, säger Johan Ekroth som projektleder arbetet.
Idén föddes efter att förslaget om skolomorganisation presenterades den 9 oktober. Många föräldrar uttryckte direkt en oro över förslagets konsekvenser och nästan direkt skapades en protestgrupp.
– Eftersom vi insåg att beslutet skulle tas inom kort, behövde vi agera snabbt för att samla föräldrar och bygga opinion.
Till sin hjälp har föräldrarna använt sig ai för att analysera beslutsunderlag, identifiera svagheter, bygga argument och skapa kommunikation. Förhoppningen är att det ska höja effektiviteten och kvaliteten i gruppens opinionsbildande arbete och att föräldrarna, som arbetar ideellt på sin fritid, på ett bättre sätt, kan hävda sig mot de tjänstemän som har arbetat med frågan i flera månader.
– Vi använder ai för att analysera kommunens underlag och kommunikation, för att granska om korrekta avvägningar gjorts i beslutsunderlaget. Våra analyser har upptäckt flera brister, att underlaget inte är fullständigt och att vissa argument baseras på felaktiga grunder. Ai hjälper oss också att prioritera argument, utveckla strategier och skapa kommunikation.
Exempel på denna kommunikation är inbjudningar till dialog med politiker, utkast till skrivelser och inlägg för sociala medier.
Föräldrarna använder generativ ai för att bearbeta stora datamängder och generera insikter som stödjer gruppens beslutsunderlag.
– Verktyg som ChatGPT hjälper oss att identifiera brister och svagheter i underlaget, för att sedan skapa utkast till texter och inlägg som används i vår opinionsbildning.
Strategin utgår ifrån att möta politiker för att få dem att bromsa och ompröva förslagen.
– Vi använder också sociala medier och håller kontakt med lokala medier för att engagera fler och visa varför förslaget skapar så starka reaktioner.
Den främsta målgruppen är de lokala politikerna, särskilt opposition och vågmästare.
Vilka kanaler använder ni er av?
– Vi använder Facebook, presskontakter, debattartiklar i lokalpress och direktkontakt med politiker. Facebook har varit särskilt viktigt för att mobilisera föräldrar, medan kommunikationen med politiker har skett via e-post och personliga möten.
Den största utmaningen är tidsbristen.
–Vi föräldrar måste hantera opinionsarbetet mellan arbete och familjeaktiviteter, medan politiker och tjänstemän kan fokusera på detta som en del av sitt arbete. Vår utmaning är att snabbt fånga politikernas uppmärksamhet och få till stånd en ytterligare dialog, trots att beslutet närmar sig.
Organisationen växte fram organiskt. Efter att förslaget presenterades skapades en protestgrupp på Facebook. Av de mest engagerade föräldrarna formades en arbetsgrupp med åtta föräldrar, som nu driver arbetet framåt.
– Vi har även en större grupp på cirka 450 personer, där vi hittat fler som kan hjälpa till med flygblad och andra aktiviteter vid behov. Jag är sammankallande och ansvarar för strategi och projektledning, tillsammans med några ai-assistenter och anpassade modeller. Ai-assistenterna hjälper oss att ta fram materialet, men vi måste förstås alltid kvalitetsgranska. Dessutom har vi föräldrar som träffar politiker, pratar med media och delar ut flygblad.
Har ni några externa samarbetspartners?
– Vi har inga formella samarbetspartners, men överväger crowdfunding för att täcka kostnader som tryck och facklor.
Projektet pågår fram till att beslutet ska fattas den 19 december.
– Beroende på resultatet då kommer vi sedan att besluta om nästa steg.
Vilka lärdomar har ni dragit från projektet?
– Vi har lärt oss vikten av snabb mobilisering och tydlig kommunikation för att upprätthålla engagemanget i en gräsrotsrörelse. Ai-verktyg har varit avgörande för att effektivt analysera komplexa beslutsunderlag och producera övertygande material på kort tid. Detta har möjliggjort en datadriven argumentation som stärkt vår position i dialogen med beslutsfattare. Vi har insett betydelsen av att balansera AI-genererat innehåll med mänsklig granskning för att säkerställa relevans och trovärdighet. Projektet har också tydliggjort hur ai kan öka skalbarheten i vårt engagemang, då en liten kärngrupp kan producera material som engagerar en mycket större grupp.
Johan Ekroth arbetar till vardags som ai-konsult på den egna firman Ekroth AI och grundare av ai-assistentföretaget Berit AI.
Alex Mörén
alex@dagensopinion.se
Utvalda kategorier
Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.
Mest läst
- SvD-reporter bakom Nyamko Sabuni-scoop är sambo med…
- Arabiska partiet vill sno väljare från S och SD
- Boken som hotar storbolaget inför analysträffen – vd…
- TU rasar över Richard Jomhofs angrepp på Anders Lindberg
- Hela redaktionen stormar på Cissi Wallins sajt Gardet
- Morgan Johanssons x-sambo kandiderar för SD
- Leif Östling startar skattekommission: Vad fan får…
- Presschefen slutar på TV4 efter två månader
- Dieselgate: Fullt med soppa i Sundsvall – men…
- Bulletin byter vd