– Jag tycker att det är bra att saker och ting kallas för vad det är, säger Robert Hannah.
 
Det är i en interpellation ställd till Stefan Löfven som folkpartisten tar upp frågan. Bakgrunden är Stefan Löfvens Kina-besök i förra veckan då han under en pressträff vägrade att kalla Kina för en diktatur utan istället valde ordet ”enpartistat”.
 
Detta har fått Robert Hannah att reagera. Han tycker att regeringen bör tala klarspråk och vara tydlig med att Kina i själva verket är en diktatur.
 
– Vi har ett ansvar som humanitär stormakt att faktiskt stå för de värderingar som vi vill främja och hela Sveriges utrikespolitik ska vara demokratifrämjande. Då kan vi inte börja med att benämna diktaturer för något annat, säger han.
 
Frågan är dock känslig för regeringen. Nyligen hamnade Sverige i en diplomatisk kris efter att utrikesminister Margot Wallström under en debatt i riksdagen kallade Saudiarabien för en diktatur, samtidigt som det kritiserade vapenavtalet sades upp, något som fick kritik från näringslivet.
 
– Näringslivet får tycka vad de vill. Vi politiker har ett ansvar att stå för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Jag blev ändå glad när Margot Wallström vågade stå upp för våra värderingar. Sedan skötte de affären illa, men hon har principiellt rätt, säger Robert Hannah.
 
Han anser att det blir fel att kalla Saudiarabien för en diktatur, men inte Kina.
 
– Det är som Olof Palme sade, att man ska kalla saker och ting vid deras rätta namn. Det är en utgångspunkt vi måste ha som politiker och våga stå för de principerna.
 
Även om det riskerar att skada relationerna till Kina?
– Jag tycker att man ska ha goda relationer när det kommer till ekonomisk handel. Däremot är inte vapenhandel frihandel, utan det är olika saker. Det går inte att å ena sidan skicka bistånd till länder som Irak och å andra sidan sätta vapen i deras händer.
 
Men tror du inte att det skulle skada den ekonomiska handeln med Kina?
– Ja, eventuellt, jag kan inte säga att det inte skulle göra det. Men anser jag att det är rätt? Ja, absolut.
 
Vad tror du Stefan Löfven svarar under debatten?
– Jag tror som vanligt att man inte kommer få ett vettigt svar från Stefan Löfven. I hans ögon är handeln viktigare än demokrati.