Med regeringens ekonomiska plan för åren 2016-2018 kommer budgetbalans att uppnås först år 2018, något Finanspolitiska rådet, som har som uppgift att oberoende granska regeringens finanspolitik, anser inte är ”i linje med överskottsmålet”.
Därmed hävdar rådet i sin årliga rapport ”Svensk finanspolitik” att regeringen bryter mot det finanspolitiska ramverket.
Samtidigt menar rådet att det inte finns några skäl från att frångå överskottsmålet, något regeringen har som ambition att skrota.
Finanspolitiska rådet efterfrågar också en stramare finanspolitik för att minska underskotten när konjunkturen vänder.
Inte heller regeringens mål om att ha lägst arbetslöshet inom EU till 2020 får goda betyg. För att nå målet krävs det enligt rådet åtgärder som troligen hamnar ”i allvarlig konflikt med regeringens fördelningspolitiska ambitioner”.
Dessutom sågar rådet politikernas ambitioner att investera ännu mer i infrastrukturen. Som rådet noterar löser en större budget inga problem, snarare har besluten varit ineffektiva tidigare. Istället bör ett ramverk för infrastrukturbeslut införas, som rådet anser skulle tydliggöra de samhällsekonomiska avvägningarna.
På finansdepartementet har man ännu ingen kommentar till rapporten. Enligt pressekreteraren Fredrik Kornebäck kommer finansminister Magdalena Andersson troligen att lämna en kommentar senare under dagen.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...