Filmernas släpps på fredag, denna vecka. Filmerna är på arabiska men har svenska undertexter.

–  Våra följare efterfrågar tydlig och saklig information om partierna och vad de står för, berättar Allkompis vd Julia Agha och lägger till:

–  Det är ett demokratiskt problem att det finns väljare i Sverige som inte förstår skillnaden mellan de olika partierna. Det kan bero på en rad orsaker, inte minst språkhinder, men oavsett orsak så blir resultatet detsamma – att om man är osäker så riskerar man i högre utsträckning att bli utsatt för yttre påverkan i stället för att fatta ett eget beslut. Eller i värsta fall så avstår man helt från att rösta, säger Alkompis vd Julia Agha.

Sedan 2018 har andelen beviljade medborgarskap i Sverige ökat med nästan 165 000 vuxna personer. Därtill tillkommer 130 000 personer som inte har svenskt medborgarskap, men som ändå får rösta i region- och kommunfullmäktigevalen. En stor andel av dessa har arabiska som modersmål och behöver information om vad som skiljer partierna.

Men den bakgrunden återuppväcker Alkompis sin kampanj Jallarösta från 2018.

– Men den här gången gör vi explainerfilmer med Linda Janabi som programledare, berättar Julia Agha.

Alkompis har enligt egen uppgift runt 400 000 unika besökare per månad.

Alkompis huvudkanal är Youtube.

–  Vi har också en extremt stor Facebooksida, och finns även Instagram och Tictoc.

Hur många hopas ni ska se filmerna?

–  Våra nyhetssändningar har omkring 40 000 visningar om dagen. Något sådant skulle jag tro per avsnitt. Vi kommer så klart att mäta i slutet av kampanjen.

 Vilka frågor är viktiga för er publik?
–  Jobb & arbete är nästan alltid den mest intressanta frågan, tätt följd av bostad och självklart asylfrågor.

Samtliga partiledare finns med respektive film. Utöver det annonserar Socialdemokraterna, Centerpartiet, Moderaterna och Vänsterpartiet på Alkompis.