Förslaget skulle ge 6,5 procent i ökad lön i ett 24-årigt riksavtal för industrin. Avtalet innebär även påslag för lägsta lönerna. 3,7 procent fller ut första året och 2,8 procent det andra. Lägsta lönerna höjs med 1 300 kronor.

Arbetsgivarsidan accepterar avtalet.

”Givet de mycket osäkra omvärldsförutsättningarna kan det konstateras att hemställans löneökningstakt är hög”, kommenterar Teknikföretagens förhandlingschef, Tomas Undin.

Han tycker att löneökningen, sett över perioden, är ”något framtung”

”Det är bra under rådande förhållanden”.

Han är inte nöjd med nivån för lägsta lönerna.

”Ökningen av avtalens lägsta löner är hög enligt hemställan, att höja trösklarna in på arbetsmarknaden är inte rätt väg att gå”.

Gröna arbetsgivare ”ser utmaningar” i förslaget-

”Att vi säger ja till hemställan är inte samma sak som att vi tycker att innehållet är optimalt. Det är dock en tillräckligt bra grund för nästa veckas slutförhandlingar”, kommenterar Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

På arbetstagarsidan lyser det dock rött.

”Detta bud kan vi inte acceptera och det måste till stora förändringar för att vi ska kunna teckna ett avtal. Löneökningarna måste vara väsentligt högre och avtalens lägsta löner måste höjas mer. Utan detta kommer det inte vara möjligt att komma överens om ett nytt avtal”, kommenterar Martin Linder, ordförande i TCO-förbundet Unionen.

Även samtliga förbund inom Facken inom industrin avvisar förslaget. De anser:

”att avtalsvärdet måste höjas, med högre löneökningar båda åren.”

* att utgångspunkten för ett tvåårigt avtal ska vara att det andra avtalsåret är uppsägningsbart”.

* att nivån ska vara högre i kronor för lägsta lönerna.

Nästa vecka fortsätter förhandlingarna.