Kvällstidningen Expressen har det sista året haft flera diskussioner kring publiceringar. När den tidigare justitiekanslern Göran Lambertz på sannolika skäl misstänktes för våldtäkt på kvinna, fanns en diskussion om Expressen hade tagit mannens perspektiv snarare än kvinnans.

Namngivningen och dem närgångna bevakningen av en 13-årig flicka som förvann i en artikel av Alexandra Pascalidou, väckte en rejäl diskussion om var Expressen drar sina redaktionella gränser.

En intervju med Mehdi ”Dumle” Sachit, 25, som är rappare och medlem i det kriminella gänget Dödspatrullen, väckte stor uppmärksam, eftersom han var med när hans vän rapparen Nils ”Einár” Grönberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad 21 oktober. En del av diskussionen handlade om att det i artikeln inte framgick att den intervjuade hade dömts för grov gruppvåldtäkt, något som diskuterades en hel del på sociala medier.

Den 26 november publicerar Dagens ETC uppgifter om en utredning på Expressen om en manlig chef som på en krog ska ha ”kört ner sin hand i trosorna på en yngre, kvinnlig anställd på Expressen”. En källa som Dagens ETC har pratat med säger: ”Under decennier har kvinnors berättelser ignorerats av chefer som fortfarande är med och styr tidningen. Det är inte bara obehagligt, det är direkt olämpligt att en av Sveriges absolut största tidningar fortfarande blundar för de egna problemen”.

Expressens hr-chef Paulina Holm berättar att utredningen har lagts ner.

”I det här fallet har vi inte funnit några uppgifter eller skäl till att gå vidare. Informationen om den aktuella händelsen har varit knapphändig och av andrahandskaraktär”, skriver Paulina Holmi i ett mejl till Aftonbladet, som också har publicerat en artikel om utredningen.

Flera Expressen-medarbetare slöt upp bakom redaktionsledningen och började ifrågasätta Aftonbladets och Dagens ETCs källor. En av dem var Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen. I ett internt mejl avfärdar han Dagens ETCs uppgifter:

”Påståendena bygger på andrahandsuppgifter (dvs rykten) och de har inte kunnat bekräftas”.

Jan Spångberg tycker att är ”bra att de utreds trots det minst svaga källäget”.

Expressens kolumnist Anna Dahlberg sågar också Dagens ETCs källor:

”Det är en grundläggande publicistisk uppgift att kunna bedöma en källas trovärdighet. Där har ni brustit”, skriver hon i ett inlägg på Twitter.

Karin Olsson, är ställföreträdande ansvarig utgivare och kulturchef på Expressen. Hon driver även mediepodden Lägg ut med redaktionschefen Magnus Alselind. Karin Olsson höll i ett nyhetsmöte där intervjun med Mehdi Sachit och där kopplingen till Expressenchefernas inställning till övergrepp mot kvinnor ska ha kommit upp. Hur diskussionen gick på mötet, vill hon inte berätta. Andra har berättat att det spårade ur en del.

”För att alla medarbetare ska känna att det är högt i tak och tryggt att lufta tankar så brukar vi i regel inte kommunicera vad som sägs på interna möten”, berättar Karin Olsson i ett mejl till Dagens Opinion.

Vad tycker du själv om publiceringen av intervjun med Mehdi  Sachit? Vad kunde ni ha gjort annorlunda?
”Vi är stolta över vår reporter Nina Svanbergs reportage. Så nära kommer sällan journalistiken gängkrigets kärna. Att det sedan blir diskussioner om utgivarbeslut är vi på Expressen vana vid och vi har tackat ja till alla förfrågningar om att vara med och prata om reportaget. Jag tycker att den publicistiska debatten och också kritiken har varit intressant och viktig att lufta. Och Expressen kommer fortsätta att bevaka gängkriminaliteten, säkert också ur de perspektiv som efterfrågades i debatten”.

Hur är mötet och det som avhandlades det kopplat till om det om ETC och Aftonbladet skriver om Expressen-chefer som inte tar övergrepp mot kvinnor på allvar?
”Jag vet inte riktigt, men det verkar ju som att uppgiftslämnaren vill utmåla en bild av Expressen som att vi inte skulle ta kvinnor och kvinnors perspektiv på allvar, varken i publicistiken eller i arbetsmiljön. Jag känner inte alls igen mig i den bilden”.

Hur är det med cheferna på Expressen, har de bra kompass när det gäller jämställdhet och frågor om hur kvinnor behandlas?
”Vår anonyma, årliga medarbetarundersökning visar att våra chefer generellt sett är uppskattade och att våra medarbetare har stort förtroende för dem. Vi ser inga strukturella problem av det slag du beskriver i frågan. Expressen ska vara en arbetsplats där alla känner sig respekterade och lyssnade på, oavsett kön. Finns det problem som jag och andra i Expressens ledning inte känner till vill vi förstås få reda på dem och i så fall ta itu med dem. En bra arbetsmiljö är ett ständigt pågående arbete”.

Kvällstidningar kan ju sägas ha en grabbig kultur, hur upplever du det?
”Jag hatar grabbkultur och har hela mitt liv sökt mig bort från platser där sådan finns. Jag har under mitt dryga decennium på Expressen aldrig stött på sexistisk jargong, däremot tror jag att redaktionskulturen de senaste fem, sex åren har blivit mycket vänligare och mer inkluderande, även om vi fortfarande har en lika konkurrensutsatt och pressad verksamhet. Den förändringen är verkligen bra”.

Vad tycker du om Aftonbladets och ETCs publiceringar?
”Innehållet är svårbedömt eftersom det bygger på anonym uppgiftslämning. Men jag känner mig helt trygg i att Expressen inte försökt mörka något eller behandlat någon illa på grund av kritik mot företaget. Men skulle det dyka upp information som vi inte känt till kommer vi förstås undersöka och hantera den enligt våra rutiner och om det finns skäl till det, i samarbete med Bonnier News HR-avdelning. Vi påminner hela tiden medarbetarna om att man kan vända sig till både till sin egen chef, till andra chefer på Expressen, till HR och till Bonniers externa visselblåsartjänst om man vill larma om något”.

Det har ju diskuterats en del om källorna som ETC använder sig av, bland annat har Anna Dahlberg varit ute på Twitter om det och facket har berört källorna i ett internmejl. Hur ser du på den diskussionen av vilka källor andra medier använder sig av?
”Jag vill inte ge mig in i en värdering av andra tidningars källor. Alla får göra sin egen bedömning av trovärdigheten i ETCs artikel”.

 

vet du mer?

tipsa anonymt