Enligt regeringens förslag bör Invest Sweden slås ihop med Exportrådet som ett sätt att effektivisera export- och investeringsfrämjandet.
På Exportrådet ställer man sig positivt till förslaget, men framhåller att den demokratiska processen nu måste låtas ha sin gång.
– Men vi tycker att det är trevligt att man tycker att Exportrådet är en bra hemmahamn för framtida export- och investeringsfrämjandet, säger Exportrådets vd Ulf Berg.
Hur sammanslagningen kommer förändra Exportrådets sätt att jobba på är svårt att svara på nu, säger han vidare.
– Det är lite för tidigt. Men det är ju en sammanslagning av två verksamheter. Man lägger inte ner något, utan för samman export- och investeringsfrämjandet i den nya organisationen. Sedan är det en teknikalitet att en myndighet läggs ner.
Exportrådet har ett 60-tal kontor i utlandet med omkring 300 anställda. I Sverige har Exportrådet 170 anställda. Invest Sweden har ett 80-tal anställda, varav hälften är i Sverige.
Vad händer med Invest Swedens anställda?
– Det vi inte, det är något som vi får titta på. Men just nu får vi låta den demokratiska processen ha sin gång och avvakta tills beslutet är fattat för att därefter se vad vi kan göra.
Hur blir det med Invest Swedens generaldirektör Per-Erik Sandlund – finns det plats för honom hos er?
– Det är inte heller något jag kan uttala mig om. Det är en fråga för utrikesdepartementet, och ett beslut som jag får finna mig i. Det är inget jag har att göra med.
Vad innebär det att en myndighet slås ihop med en halvstatlig organisation?
– Det är ju lite besvärligt. Men rent praktiskt är det så myndigheten läggs ner, och uppdraget förs över till den nya organisationen. Vi förutsätter att vi fortsätter vara halvstatliga.
När sker en sammanslagning som tidigast?
– Jag tror att planen som ägarna har är att ta ett riksdagsbeslut innan sommaren. Sedan ska den nya organisationen vara operativ vid årsskiftet.
Ardalan Samimi
Utvalda kategorier
Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.