I går presenterade Erik Slottner it-strategin, som består av övergripande mål, delmål och åtgärder inom respektive område som regeringen planerar att genomföra.
De fem områdena är: digitalisering av näringslivet, den offentliga förvaltningen, välfärden och konnektivitet. ai, säkerhet och data.
”Allt för länge har digitaliseringspolitiken varit spretig och svår att följa upp. Nu lanserar vi en digitaliseringsstrategi som sätter en riktning för hur vi ska navigera kommande fem år inom allt från ai-kompetens i Sverige till sjökablar i Arktis”, kommenterar civilminister Erik Slottner.
Han betonar att it-strategin ska sätts medborgarna i centrum.
”Vi har ett tydligt fokus på att använda digitaliseringen för att förenkla i vardagen, bland annat genom en slags medborgarapp. Om vi samlar kontakterna med myndigheter och andra viktiga digitala tjänster på samma ställe kan vi underlätta i vardagen”.
Regeringen aviserar även en ”unik” ai-strategi och en molnpolicy.
– Ska Sverige på riktigt vara en ledande tech-nation och en digital pionjär och vara konkurrenskraftigt samtidigt som vi lyfter offentliga sektorn, så ser jag inte det när jag läser strategin. Jag ser inte att det finns något kraftfullt trendbrytande, säger Åsa Zetterberg, vd på branschorganisationen TechSverige.
Hon utvecklar:
– Sedan finns det några tydliggjorda mål och någon vision och vi ser ändå en regering som går samman om en it-strategi. Vi kan se det här som startskottet för något mer.
Vad saknar du särskilt?
– Vi har sagt att det behövs ett rejält kompetenslyft. Vi saknar personer med digital spetskompetens i Sverige och har satt 100 000 fler techspecialister till 2030 som mål. Liknande har andra länder gjort, men vi saknar det lite mer kraftfulla initiativet på kompetensområdet.
Mathias Sundin, ledamot i AI-kommissionen, toksågar den del av it-strategin som tar upp ai.
– Vi i AI-kommissionen lämnade in vår rapport redan efter halva tiden eftersom vi tyckte att Sverige hade halkat efter i ai-omställningen. Vi tyckte att Sverige borde gå upp i stabsläge och samla beslutskraft kring statsministern så att vi skulle komma igång snabbt. Det man gör i it-utredningen är att avisera att det ska komma en ai-strategi. Det är bara business as usual, fast ännu långsammare, säger han och lägger till:
– Det tog regeringen lika lång tid att bestämma sig för att ta fram en ai-strategi som för oss att skriva en. Så kan vi inte ha det. Det är bedrövligt.
Utvalda kategorier


Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.