Det var på finansutskottets möte på torsdagen som Alliansen lade fram ett förslag till nya direktiv till den utredning som regeringen tillsatte i mars, som bland annat ska ta fram förslag för hur vinster i välfärden kan begränsas.
Snarare än vinster bör utredningen fokusera på kvalitet, anser Alliansen.
– Det här är ett betydligt bättre alternativ till den vinstutredning som Ilmar Reepalu driver. Vi vill ha en utredning som ser till att vi får välfärdstjänster som står för kvalitet men också valfrihet. Det regeringen gjort har varit direkt fientligt mot mångfalden och alternativen i välfärden, säger Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström.
I förslaget betonar Alliansen bland annat att det ska ställas lika krav oavsett driftsform.
– Det finns en slagsida i debatten där man bara problematiserar privatverksamhet. En elev är lika mycket värd oavsett om man går i en kommunal skola eller inte och ska ha samma kvalitetskrav och samma uppföljning, säger han.
Enligt Alliansens direktiv bör utredaren också se till att reglerna inte blir för krångliga och stelbenta så att mindre aktörer stängs ute.
– Välfärdens verksamheter behöver innovation och nytänkande. För att få det krävs att man har möjlighet att starta nya verksamheter, så att det ger ett inflöde av kloka personer som vill göra saker på nya sätt i takt med att tekniken och beteenden utvecklas. Det är vi tydliga med i direktiven och återkommer till det flera gånger.
Risken är enligt Emil Källström annars att det skapas ett system som premierar stora, offentliga aktörer med ”stora, centrala kvalitetsavdelningar och en armé av jurister”, medan mindre aktörer inte når upp till kraven
Alliansen menar att utredningen lägger en våt filt över välfärdsbranschen.
– Det här är en chans för regeringen att komma ur vänsterburen i de här frågorna. Den utredning som tillsatts är helt och hållet dikterad av Vänsterpartiet och har dessutom redan innan utredningen lagt ett enda förslag inneburit negativa saker för välfärdssektorn, säger han och forstätter:
– Aktörer får inte lån eftersom banker säger att man vill ha nya säkerheter. Det här är en våt filt som innebär att ingen vågar starta på grund av riskerna om vad som komma skall. Vi hoppas kunna styra upp det och ge en helt annan signal, så att välfärdstjänsterna fortsätter att utvecklas runt om i landet.
Förlaget har bordlagts i dag och återupptas igen på tisdag nästa vecka. För att få igenom förslaget krävs en majoritet, vilket innebär att Alliansen behöver Sverigedemokraternas röst. Men som partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sade till Dagens Opinion tidigare på torsdagsförmiddagen har de ännu inte tagit ställning i frågan.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...