Regeringen kör över riksdagen och höjer kemikalieskatten som inte gör någon nytta för miljön alls, anser Elektronikbranschen.

Regeringen ska i höst höja kemikalieskatten motsvarande 11 kronor per kilo för vitvaror och 160 kronor per kilo för övrig elektronik.  Skatten gäller endas produkter som köps i Sverige. Köps från utlandet via e-handel tas ingen skatt ut.

– Det är olyckligt och dessutom är det inte bra för Sverige. Den kemikalieskatt som finns ger inte så mycket pengar och skadar svensk handel. Konsumenterna kan köpa exakt samma produkter utomlands och då kommer det inte in någon skatt men produkterna kommer ändå in. Det här hjälper inte miljön det minsta och en höjning av kemikalieskatten gör det etter värre, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen.

Han tycker heller inte att det är bevisat att flamskyddsmedlen i produkterna har varit skadliga.

Han tycker också att regeringen kör över beslut tagna av riksdagen.

– Riksdagen har gjort ett tillkännagivande att man vi se en utredning om effekterna av kemikalieskatten. Nu väljer regeringen att utan att skämmas föreslå en ökning. Det är fel väg att gå.  Man borde titta på hur skatten blev i stället för att bara höja den.

Varför agerar regeringen som den gör?

– Det här är en fiskal skatt som är klädd i miljöargument. Med de skattesänkningar de har satt och den gröna skatteväxling de har pratat om, har man väl tittat på vilka miljöskatter man kan höja. Och de räknar inte med någon argumentering kring detta. Det låter bra, men är inte bra. Höjer man priserna i Sverige köper folk utomlands och produkterna kommer ändå in, säger Klas Elm och lägger till:

– Noterbart är att det är Per Bolund (finansmarknadsminister, MP, som alltid försvarar det här, inte Magdalena Andersson (finansminister, S).

Hur ska ni få gehör?

– Vi pratar med våra kära riksdagsledamöter och försöker skapa så mycket opinion kring det som möjligt. Vi arbetar för att man ska göra en översyn, inte minst för att regeringen vill titta på att utöka kemikalieskatten även på områden som kläder och skor. Om inte förr, borde regeringen se över kemikalieskatten då.

Hur slår kemikalieskatten på olika produkter?

– Man betalar efter vikt så de störst höjningarna blir på produkter som vitvaror och dataskärmar. Man betalar för motvikten som sitter i centrifugen.