Låten, som heter En ohelig allians (Decemberöverenskommelsen), är en cover på ”Den andra handen vet vad den andra gör” av Blå Tåget, mer känd som Ebba Grön-covern ”Staten och kapitalet”, men där texten bytts ut mot kritik mot den politiska överenskommelsen mellan Alliansen och de rödgröna regeringspartierna.
 
Den hade smygpremiär redan i tisdags när 5i7-rörelsen höll sin första demonstration i Gamla stan i Stockholm, men lanseras på riktigt i dag på 5i7-rörelsens hemsida. Initiativtagare och sångare av låten är Andreas Swedberg, sitter i styrelsen för partiet Borgerlig framtid.
 
– Det började som en rolig idé. Jag satt och nynnade på Staten och kapitalet om att vänstern och Alliansen sitter i samma båt. Utifrån det växte idén om att skriva en nidvisa som decemberöverenskommelsen, säger han.
 
Den nya texten ska avspegla dagens politiska situation och de problem som decemberöverenskommelsen anses skapa.
 
– Decemberöverenskommelsen är vedervärdig, den är inte demokratisk försvarbar. Vi tyckte att passade bra att skriva en punklåt mot Decemberöverenskommelsen, helt enkelt för att driva med både vänstern och alliansen, att de försatt sig i en väldigt knepig situation. Medvetet dessutom, vilket är märkligt, säger Andreas Swedberg.
 
Det är Borgerlig framtid som står bakom 5i7-rörelsen. Men enligt Andreas Swedberg är rörelsen politiskt obunden och syftar till att samla alla människor som är kritiska till decemberöverenskommelsen, oavsett politisk färg.
 
Hur gick er första demonstration?
– Det var ett tiotal som var där, så var det ganska få. Men vi tror på sikt att den här rörelsen kommer att växa. Det märker vi också av i sociala medier. Det finns ett intresse för att vara med och delta på en demonstration mot decemberöverenskommelsen. De flesta svenskar vill helst se att den försvann.
 
Ambitionen är att hålla en demonstration varannan vecka. Rörelsen använder främst sociala medier för att engagera och skapa intresse.