Ebba Busch Thors första stora framträdande som partiledare för Kristdemokraterna kommer i första hand att handla om förslag på åtgärder för att bekämpa fundamentalistiska terrororganisationer som IS och att stävja rekryteringen från Sverige. 
 
Kristdemokraterna anser att en person som reser utomlands för att ansluta sig till IS ska kunna dömas till landsförräderi. Det gäller såväl svenska medborgare som personer "boende i Sverige". Straffet för landsförräderi är i dag mellan fyra års fängelse och livstid, något som Kristdemokraterna inte vill ändra på. 
 
Bakgrunden är den senaste tidens terrorattacker och Säpos uppgifter om att uppemot 300 personer rest från Sverige till Syrien och Irak i syfte att strida för IS, och Ebba Busch Thor tydliggjorde att hon betraktar fundamentalistisk islamistiska terrororganisationer som det största hotet mot den nuvarande världsordningen. 
 
Förslaget om att bredda lagstiftningen om landsförräderi är en del av ett åtgärdspaket mot terrorism, som även innefattar åtgärder mot segregation i form av ökad polisiär närvaro och nolltolerans mot klotter. Kristdemokraterna förstärka det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism genom att förtäta samarbetet mellan polis, myndigheter, kommuner, skolor och civilsamhället. 
 
Ebba Busch Thor föreslog också att ska vara möjligt att beslagta pass för personer som misstänks för att ha anslutit sig till IS och andra terrororganisationer. Gränskontrollen ska också skärpas Sverige ska, enligt Kristdemokraterna kunna porta misstänkta personer vid gränsen. 
 
Ebba Busch Thor aviserade också att hon under sitt tal kommer att beröra familjens betydelse och att hon vill ta strid mot identitetspolitik.
 
Tidigare under tisdagen kom Kristdemokraterna även med ett förslag om att utöka undantaget i turordningsreglerna i Las till fyra personer.