Undersökningen bygger på intervjuer gjorda med svenska allmänheten 16-79 år mellan den 5-11 oktober 2021. Totalt fördelades 2 446 intervjuer över två individuella webbundersökningar via Inizio-panelen.

När det gäller förtroende för medierapportering hamnar journalister långt ner på listan som toppas av forskare (84 procent), följt av Världsnaturfonden (66) och Naturskyddsföreningen (59). 29 procent har högt förtroende för journalisternas rapportering om klimatförändringar, medan politiker hamnar i botten med 12 procent.

Dock anser bara 8 procent att journalister är ansvariga för att informera om klimatförändringarna, en lika stor andel som politiker. Det är främst staten och forskare som ska informera om klimatförändringar. 58 procent anser dock att media rapporterar i stort sett korrekt. 20 procent anser att medierna rapporterar felaktigt.

Hur medierna bevakar klimatet kommer Demoskop att avhandla i en Youtube-streamad paneldebatt den 2 november. Panelen spelas in i en studio i Stockholm, medan Greta Thunberg deltar i länk från Glasgow. Den unga klimataktivisten, som också har hunnit med att vara chefredaktör för Dagens Nyheter en dag, möter en namnkunnig panel:

Jan Hellin, programdirektör på SVT
Martin-Ahlquist, redaktionschef på SvD
Björn-Wiman, kulturchef på DN
Jonathan-Jeppsson, redaktionschef Aftonbladet
Folke Rydén, moderator
Karin Nelsson, vd Demoskop.