Tre MP-politiker har hittills varit tydligast med att de vill ta över efter Isabella Lövin som språkrör för Miljöpartiet.

Riksdagsledamoten Rebecka Le Moine säger till Dagens Nyheter att hon kandiderar till posten som språkrör. Hon vill radikalisera partiets miljöpolitik.

”Vi behöver få in systemkritiken i allt vi gör. I dag kommer ekonomin först och sedan bildar man ett naturreservat om man har råd. Den riktningen funkar inte eftersom vi bygger vår ekonomi på utarmning och exploatering”, säger Rebecka Le Moine till Dagens Nyheter.

Även gruppledaren Annika Hirvonen har tagit beslut om att kandidera. Hon är även representant i migrationskommittén.

”Just nu står vi i en klimatkris och för att vi inte ska hamna i en situation med stort lidande måste vi göra allt vi kan för att ställa om. Samtidigt behöver vi vara en röst för dem som har det svårt här och nu, för människor som faller mellan stolarna i välfärden”, programförklarar hon i Dagens Nyheter.

Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister, kan komma att kandidera.

”Det är hedrande att bli omnämnd. Jag har fått frågan och i dagsläget överväger jag starkt att kandidera”, säger hon till Expressen.

Maria Ferm, tjänstledig riksdagsledamot, kulturminister Amanda Lind och EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke har tackat nej hittills.