Idag är det internationella kvinnodagen, något som många aktörer har velat uppmärksamma. Här är en sammanställning.
Regeringen meddelar att jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (s) besöker på Alla kvinnors hus i Stockholm. Hon förklarar i ett utskick:
” Var fjärde kvinna i Sverige utsätts någon gång under sitt liv för våld av en närstående. Det är helt oacceptabla siffror. Vi behöver ta krafttag mot våldet och erbjuda skydd och stöd för våldsutsatta och deras barn. Den ideella kvinno- och tjejjourrörelsen är oerhört viktig och har en avgörande roll i det arbetet”.
Företagsinkubatorn Smile berättar att 57 procent av dess 23 företag inom inkubatorn har kvinnliga företagsledare.
”Just i samband med Internationella kvinnodagen är det extra kul att få lyfta fram de smarta, kompetenta och drivande kvinnliga företagsledarna som ju är förebilder och visar vägen inom sina respektive affärsområden för andra kvinnor”, kommenterar Ebba Fåhraeus, vd för Smile Incubator.
följande inkubatorbolag hos Smile har kvinnlig vd eller företagsledar
Acrivon – Kristina Masson
Friska (Wiqvist Ahlgren Hälsa AB) – Camilla Ahlgren
Gedea Biotech – Annette Säfholm
GlobePatient – Heloisa Oderich
GPX Medical – Hanna Sjöström
Leuko3ena – Georgia Papapostolou
Manje (Industry Frontiers AB) – Prudence Mafuta Persson
Medow – Linn Wrangmark och Frida McCabe
Nordic Rebalance – Caroline Lilja-Olsson
Preactly – Jeanette Köster
Samtala – Sofia Allberg
UmanSense – Cissi Belfrage
Xinnate – Helene Hartman
Organisationen Mercy Ships Sverige hyllar ”fyra starka kvinnor” på Internationella Kvinnodagen. Kvinnorna förändrar den globala vården och kirurgin i Afrika.
de fyra kvinnorna är
Odry Agbessi, Benins första plastikkirurg.
Denise Ngum, elektriker och volontär på båten Africa Mercy.
Sarah Kwok, volontär och anestesichef ombord på Africa Mercy.
Rosa Whitaker, vd på Mercy Ships.
Det statliga bolaget Jernkontoret går ut med budskapet att ”industrin inte har råd att gå miste om den resurs som halva befolkningen utgör”,
”Det är inte kvinnorna, varken som grupp eller individer, som har en utmaning att lösa. Det är vi inom industrin. Det är vårt uppdrag att attrahera människorna med den kompetens som vi behöver. Om vi enbart lyckas rekrytera män till utbildningarna, till våra praktikplatser och våra arbetsplatser, ja då går vi miste om 50 procent av kompetensen. Det har vi inte råd med”, kommenterar Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.
Prisjämförelsetjänsten Insplanet lyfter fram Ica Försäkring och Moderna Försäkringar för att de ska ha ändrat i sina villkor för att kvinnor ska få ett starkare skydd än tidigare. Ica Försäkring ska ha bedrivit arbete mot våld i nära relationer medan Moderna Försäkringar har jobbat med att förbättra eftervården för kvinnor som drabbats av förlossningsskador.
Axfood tillkännager att företaget har ”nått sina mål om en jämn könsfördelning bland ledare inom koncernen”, med målet på en andel på 40-60 procent kvinnliga ledare.
”Lagom till internationella kvinnodagen kan vi konstatera att vi nått målet. 45 procent av våra ledare inom koncernen är kvinnor. Och Hemköp och Willys utmärker sig lite extra med 51 respektive 50 procent kvinnliga ledare”, kommenterar Monica Längbo, hr-direktör Axfood.
Skandia släpper en rapport som visar att kvinnor ”riskerar att få tusentals kronor mindre i pension – trots att de utfört exakt samma arbete som sina manliga kollegor”.
Skandia skriver: ”Det handlar genomgående om hundratusentals kronor mindre i framtida pensionskapital för den kvinna som idag är mitt i arbetslivet. En kvinnlig arkitekt kan till exempel förvänta sig omkring 340 000 kronor mindre i pensionskapital än en manlig arkitekt i samma ålder, ifall utvecklingen mot jämställda löner stannar av. Om utvecklingen mot jämställda löner fortsätter i samma takt kommer skillnaden i pensionskapital att vara 230 000 kronor vid deras pensionering”.
Skandia hänvisar till en rapport beställd från Novus och som visar ”att tre av fyra svenskar skulle använda sig av en subventionerad sparform, om politikerna införde en sådan”.
”Nu är det hög tid att en sparform vikt för pensioner åter införs i Sverige. Regeringen har försiktigt gläntat på dörren för det men nu behövs en konkret utredning för att få den nya sparformen på plats”, kommenterar Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
Dramaten och Stockholms Kvinnohistoriska arrangerar ett samtal om våld mot kvinnor och hur det gestaltas i konst och media. Samtalet Kvinnor om våld ges i Marmorfoajén klockan 14 den 8 mars.
medverkande
Suzanne Osten, regissör
Nina Jeppsson, skådespelare och regissör
Ylva Elvin-Nowak, psykoterapeut
Hillevi Ganetz, medieforskare och professor i genusvetenskap
Anneli Dufva, dramaturg och redaktör
tankesmedjan Ownershift kommer med en ny kartläggning som visar åtta hinder för ökat kvinnligt ägande. Rapporten har tagit fram av ett forskarteamet som består av Emma Heikensten och Evelina Bonnier, båda doktorer i nationalekonomi samt Elin Helander, magisterexamen i kognitiv beteendevetenskap. Tankesmedjan ska nu ge ut en rapport med åtta områden, som ”publicerad och vetenskapligt granskad forskning har pekat ut som centrala hinder för att nå ett jämställt ägande”.
”När vi förra året upptäckte att män äger dubbelt så mycket ville vi snabbt förstå varför och hitta lösningar. Det är ingen quickfix, men vi har bråttom, vi vill se en markant ökning av kvinnligt ägande i Sverige innan vi dör”, kommenterar Linda Waxin, en av två grundare av tankesmedjan Ownershift.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...