Juryn i Dagens Opinions utmärkelse Årets Opinionsbildare har utsett följande tre finalister i kategorin Årets Politiker för år 2020.

Årets Politiker
Lena Hallengren
(s), klev som socialminister fram och förmedlade obekväma pandemi-budskap med tydlighet och rakhet och blev den lugnande kraft som skapade förtroende och handlingsutrymme för politiken.

Amanda Lind (mp), kulturminister, tog mediernas utsatta situation på allvar, såg till att corona-stöd kom på plats och deltog rakryggat och renhårigt i den allt mer oförsonliga debatten om mediernas roll i demokratin.

Oliver Rosengren (m), kommunalråd, Växjö, gav lokalpolitiken ett nytt modernt ansikte, alltid i medborgarnas tjänst tillgänglig på en knapptrycks avstånd.

Vinnaren tillkännages på en digital gala på Fotografiska i Stockholm 9 mars med start 11.45. Galan kommer att live-streamas via Dagensopinion.se och Facebook.

kriterierna för Årets Politiker
går till den politiker som utmärkt sig särskilt vad gäller politiskt idéarbete, framflyttande av positioner, opinionsbildning och förmåga att skapa resultat.

om årets Opinionsbildare
I år håller Dagens Opinion utmärkelsen Årets Opinionsbildare för sjunde gången. Syftet är att premiera proffs som har brutit ny mark och som har gjort skillnad.

En åtta personer stark jury sållar utifrån ett större bruttourval fram tre finalister i kategorierna Årets Politiker, Årets Samhällsbyggare, Årets Ledarskribent, Årets Opinionsbildare och Årets Opinionsentreprenör för insatser gjorda under helåret 2020.

juryn för Årets Opinionsbildare 2020
Zoran Alagic, mediestrateg, Lärarnas Riksförbund

Fredrik Andersson, partner, Miltton

Boo Ehlin, fri kommunikationsrådgivare

Thomas Hartman, kommunikationschef, Region Västerbotten

Sebastian Navab, seniorkonsult på The Labyrinth

Kajsa Rosén, segmentchef, Afry

Cecilia Wassaether, fristående konsult

Rolf van den Brink, chefredaktör, Dagens Opinion, juryns ordförande