Det var partiets politik för Israel som fick Stefan Dozzi att ta klivet från Kristdemokraterna till Sverigedemokraterna.

Stefan Dozzi, tidigare kommunalråd för KD i Värmdö, går över till ett jobba som tjänsteman för Sverigedemokraterna på dess riksdagskansli.

– Jag ska bidra med min kunskap som kommunalråd att ge stöd och råd till grupper ute i landet om hur man bygger upp verksamheter och strukturer, hur de bäst kan bygga upp en plattform före och efter valet 2022. Där kan jag bidra mycket, säger Stefan Dozzi.

Hur gick det till när du fick jobbet?

– Det var en grupp (inom SD) som jobbade med att hitta folk till olika platser. En god vän kom tillbaka till mig och sa att det fanns möjlighet till en tjänst. Med min bakgrund, växte det fram att jag kunde ta den kommunala biten.

När han diskuterade jobb med SD jobbade Stefan Dozzi som generalsekreterare för vänskapsförbundet Sverige-Israel.

– Jag slutade i samband med nya tjänsten (på SD).

Men engagemanget i föreningen var avgörande för övergången från Kristdemokraterna till Sverigedemokraterna.

– Mitt engagemang med Israel har vägt tungt. SD är det med Israelvänliga partiet.

På vilket sätt har SD den bästa Israel-politiken?

– SD har alltid stått rakryggat för Israel i alla sammanhang och har tagit fram en politik som är jättebra med glasklara ställningstagandet i partiprogrammet. Vi ligger i topp där.

Och varför lämnar du KD?

– Kristdemokraterna ligger relativt nära SD i flera frågor, men skulle kunna bli tydligare och våga lite mer i vissa frågeställningar. När det gäller till exempel Israel ligger SD mycket längre fram och säger klart och tydligt vad man vill, medan KD kan linda in det i ett EU-sammanhang och då blir det lite dimmigt.