
Schibsteds avtal innebär att mediekoncernen får reda pengar från OpenAI för att förse ai-tjänsten med nyhetsartiklar som den kan slipa sina språkmodeller på.
Bonnier News har valt en annan väg än Schibsted och har valt att inte skriva avtal med någon ai-aktör. Koncernchef Anders Eriksson berättar varför:
– Jag tror att det är en rätt riskabel väg att gå. Mycket talar ju för att de olovligen nyttjar vårt innehåll för att träna sina språkmodeller och för att verifiera modellernas resultat så att de ger korrekt info och så att de ska kunna erbjuda nyheter och nyhetstjänster i realtid. Det är viktigt att vi i branschen står upp för våra rättigheter, det är en allvarlig utveckling som vi måste stävja.
Anders Eriksson anser att ai-utvecklingen är något av ett ”laglöst land”.
– För de här aktörerna är det en kapplöpning för att ta en position och bli det nya söket och utmana Google. De verkar inte ta stor notis om upphovsrätt och våra rättigheter. Att då skriva avtal med aktörerna och de dem laglig rätt till nyhetsmaterialet, riskerar att vara väldigt negativt för branschen, säger han och lägger till:
– Sedan Schibsted har skrivit ett avtal med OpenAI förändrar det dynamiken, så det är klart att vi ska utvärdera situationen. Den bästa vägen hade ändå varit att hålla ihop och nyttja den nya kollektiva förhandlingsorganisationen SPCMO som redan finns på plats.
Schibsted ska använda sina intäkter från OpenAI till att finansiera sin ai-utveckling. Hade inte det kunnat vara något även för er?
– Vi har bra lönsamhet i vår verksamhet. Vi är inte pressade att få in pengar från techplattformarna. Det är långsiktigt viktigare för oss att vi får rätt spelregler för ai-modellerna och plattformarna.
Hur är er relation till Google?
– Vi har en bra relation till Google. Historiskt har söktjänsten tagit mycket av annonspengarna, men Google har också levererat trafik till våra sajter och respekterat våra betalväggar. Vi har haft ett bra samarbete på den digitala annonsmarknaden.
– De här ai-modellerna och generativ ai, upplever jag som mer problematiska och har större risker. Vi har därför inte skrivit något avtal med Google, men fördelen med dem är att det i alla fall finns personer att prata med lokalt till skillnad från de ai-plattformarna.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...