Google har till Dagens Opinion lämnat en kommentar till varför företaget stänger ner Swebbtv, som beskrivs som högerextrem kanal på Youtube.

Kanalen Swebbtv, beskrivs som högerextrem av stiftelsen Expo, plockades bort från Youtube före jul, något som Dagens Nyheter berättade om. Swebbtvs grundare Mikael Willgert skriver i ett mejl till Dagens Nyheter att ”han anser att Google fattade ett felaktigt beslut som stängde ner deras kanal – och att de borde be om ursäkt”. Visare håller han inte med om att Swebbtv är ”högerextrem”.

”Agerandet från Google är ett självskadebeteende som förstör Googles varumärke och som kommer få företag och privatpersoner att avstå från deras molntjänster och från användandet av Gmail”, mejlar Mikael Willgert till Dagens Nyheter.

Dagens Opinion kontaktar svenska Google som vidarebefordrar ett svar från Mark Jansen, Googles kommunikationschef för norra Europa:

”Vi har strikta policyer för vad som är tillåtet att ladda upp på Youtube. Material som bryter mot dessa riktlinjer tas bort från plattformen, under tredje kvartalet i år togs 7,9 miljoner sådana videoklipp ner. Vi går inte in på detaljer kring enskilda policybeslut, men på ett allmänt plan – kanaler som bryter mot regelverket får ett antal varningar, och vid upprepade regelöverträdelser kan kanaler tas bort i sin helhet”.

Han säger vidare:

”Våra innehållspolicyer sätts globalt. Även arbetet med att se till att policyerna efterlevs sköts globalt och centralt, inte av de lokala kontoren”.