Andreas Gustavssson, chefredaktör på Dagens ETC berättar i en artikel om beslutet att sparka Kajsa Ekis Ekman:

”Inte för att väldigt många reagerat negativt. Utan för att Kajsa Ekis Ekman skriver i sociala medier att Russia Today, RT, är något annat än en propagandacentral. Det kan jag inte tolerera. Det är inte Dagens ETC. Det är däremot en utsaga som, särskilt givet sammanhanget (att just ha ifrågasatt Kyiv Independent), skadar debatten. Och ja, även Dagens ETC”.

Han skriver vidare:

”Dagens ETC:s framtid och rykte och trovärdighet väger så mycket tyngre för mig än en idealistisk modell för ledarsida som blivit daterad”.

Kajsa Ekis Ekmans kombination av att hylla RT och kritisera Kyiv Independent, skapade mycket reaktioner i sociala medier och traditionella medier.

Erik  Helmerson skriver i Dagens Nyheter:

”I tidningen ETC går hon (Kajsa Ekis Ekman) till angrepp mot den ukrainska redaktionen Kyiv Independent, som blivit en av de internationellt mest använda källorna om kriget. Dels kopplar Ekman ihop dess medarbetare med den ökända Azovbataljonen, en association som absolut är värd att granska. Det bör dock göras med försiktighet, eftersom Azov är den ryska ockupationsmaktens främsta propagandaredskap”.

Han skriver vidare:

”Vad värre är: Hon fortsätter med att räkna upp annat som tydligen gör Kyiv Independent förkastlig. Redaktionen tar emot pengar från European Endowment for Democracy, en EU-kopplad organisation för demokratistöd”.

Kajsa Ekis Ekman berättar på Instagram om det som skulle bli hennes sista artikel för Dagens ETC:

”Min senaste ledare, ett klassiskt grävjobb om hur svenska tidningar samarbetat med en tidning vars anställda varit frontplacerade med nazistiska Azovbataljonen, skickade jag in i torsdags och redaktören Andreas Gustavsson skrev ’Väldigt bra detta’.”

RT, även känd som Russia Today, har bland annat intervjuat SD-ledaren Jimmie Åkesson, men har nu stängts av i flera länder, eftersom kanalen anses sprida fejk news. Därmed kunde Dagens ETC via Kajsa Ekis Ekman kopplas till en rysk kanal som har velat lyfta Sverigedemokraterna.

Kajsa Ekis Ekman skriver på Instagram:

”Sen händer inget förrän jag plötsligt får ett mail idag om att jag inte får skriva där något mer, jag har överträtt en ’gräns’. Jag får ingen förklaring till vad eller varför. Jag ber Andreas om att få prata med honom, vad har hänt? Han har tydligen bråttom att lägga ut det här för det är ’akut’. Sen skriver han att saken gäller en diskussion jag hade på ig om ifall det är graverande för en politiker att ha låtit sig intervjuas av RT – och att DET tydligen ska vara anledningen”.

Kajsa Ekis Ekman backas på Instagram upp av författaren och journalisten Alexandra Pascalidou, som skriver:

”Mycket märkligt agerande av @dagensetc Om det inte är faktafel eller sakfel vad är då orsaken till att du sparkas? Förstår inte riktigt. Det är ju inte heller särskilt mycket åsikter i artikeln. Efter 10 års samarbete borde @dagensetc kanske ha läst innan publicering och behandlat sin frilansskribent lite mer respektfullt”.