Hur är engagemanget bland unga för politik och hur ni ser på det?
– Jag ser det som att det finns ett växande engagemang. Den här generationen är mer politiskt kunnig än tidigare generationer med längre partipolitiskt engagemang, men det håller på att öka.  Vi ökar i antalet medlemmar för fjärde året i rad, det har vi inte gjort sedan 1945. Vi måste se till att hålla den ökningen och vi ser att andra också ökar. Ungdomsförbunden håller på att bli bättre på att ta vara på det engagemang som finns, säger Magnus Ek, förbundsordförande för Cuf.
Förbundet har drygt 2 500 medlemmar.
– Vi har satt ett mål med öka till 2 000 den här mandatperioden, vi har överträffat det målet. Det vore bra om vi har 5 000 medlemmar när jag slutar efter nästa val.

Hur ska ni nå det?
– Jag tror det handlar om att fortsätta med det man gör bra och bygga en organisation i hela landet. Det handlar också om att göra grovjobbet, att vara ute på skolor och festivaler. Vi har blivit bättre på att möta ungdomar i deras vardag samtidigt som det är viktigt att ha en synlighet i traditionella och sociala medier.
Hur påverkar det er som ungdomsförbund att Centerpartiet sitter i opposition?
– Det påverkar inte oss så, målet är alltid att sitta i regering och det vill vi tillbaka till. Det är en myt att man inte kan idéutveckla när man sitter i regering, men Socialdemokraterna verkar utvecklas väldigt lite.

Det går bra för Centerpartiet nu, känner ni av medvinden?
– Vi känner av det som ett ökat intresse för hela Centerrörelsen, folk vill vara en del av den. På grund av det starka ställningstagandet för ett öppet samhälle där grupper inte hamnar utanför samhällsutvecklingen. Vi driver i höst kampanjen, Den svenska drömmen, om integration och om vår syn på hur man bygger det öppna samhället. Det är en spännande tid att vara centerpartist. Jag har varit med när det också varit tungt, just nu känns det av ett väldigt go i hela centerrörelsen. 
 
Hur tycker du det gick för Annie Lööf i den senaste partiledardebatten i Agenda?
– Jag tycker det gick bra där, det är ett svårt format där man hackar på varandra och bryter in. Hon lyckades bra med att prata om tryggheten och jobbskapande och ställde regeringen till svars.

Jan Björklund tycker att i ett osäkert parlamentariskt läge ska S och Alliansen samregera, vad tycker du?
– Vi tycker att Alliansen ska gå till val som ett regeringsalternativ och inte göra sig beroende av SD eller samregera med S. Det blir jobbigt att samarbeta med Socialdemokraterna i en rad olika frågor. Speciellt när man inte delar en ekonomisk politik. Får vi ett svårt parlamentariskt läge får vi reda ut det mellan partierna, men för mig är det inte aktuellt att regera med Socialdemokraterna.

Vilka är vassa och kassa på opinionsbildning?
– Vi är impade av Mufs långsiktiga arbete, vi kanske inte vill kopiera det men ändå. Luf och Grön Ungdom har varit bra tidigare men tappat lite. SSU är på många sätt ganska kassa. De får bra spridning men talar till ungdomar som att de inte har förstånd, de förenklar så mycket att det blir fördummande. Jag skulle vilja sno av Luf och Grön ungdom i deras bästa stunder.

Jacob Wiberg