För fem timmar sedan lade Mattias Karlsson ut följande text om sin sjukdom på Facebook:

”Befinner mig sedan en tid tillbaka på St: Görans sjukhus, där jag utkämpar en ganska hård och obehaglig strid mot covid-19. Idag fick jag iaf det glädjande beskedet att infektionen inte längre tycks fortsätta expandera i mina lungor och att den akuta faran för mitt liv därmed tycks vara avvärjd för den här gången”.

Det dröjde inte förrän SD-ledamotens sjukdomstillstånd blev en världsnyhet i Sverige. Och Mattias Karlsson blev pepprad av frågor från journalister, inte minste om varför han inte hade vaccinerat sig.

Nu vädjar Mattias Karlsson till medierna från sin sjuksäng:

”Har de senaste timmarna blivit totalt nedringd av landets journalister kring mitt sjukdomstillstånd. Var naiv nog att inte fullt ut räkna med frenesin som skulle uppvisas i detta, trots mitt uppenbara tillstånd och gick egentligen bara ut på sociala medier för att lugna vänner, bekanta och kollegor som börjat snappa upp rykten och oroa sig och för att slippa skriva till var en och i min bekantskapskrets och förklara situationen”.

Och vidare:

”Jag vill vädja till presskåren om att få någon dags stillhet efter att precis tagit mig över det värsta krönet i mitt sjukdomstillstånd, men kommer göra mig tillgänglig för intervjuer så snart mina energinivåer tillåter”.

Mattias Karlsson tycker också att medierna ”politiserar och problematiserar”:

”Jag märker redan en tendens i pressfrågorna om att politisera och problematisera det faktum att jag inte var vaccinerad. Detta har inte varit ett aktivt ställningstagande från min sida. Då jag uppfattat mig som frisk och stark utan underliggande sjukdomar har jag bara velat säkerställa att alla som kunde tänkas ha starkare behov av vaccinet skulle få det före mig. Flera personer i min närhet har också fått starka bieffekter av vaccinet och varit arbetsoförmögna i upp till ett par veckor efter sprutan. Jag har därför försökt hitta ett optimalt tillfälle för att ta sprutorna utan att det på ett allvarligt sätt skulle inverka på mitt arbete och på det planeringsarbete inför nästa års valrörelse som jag på olika sätt är involverad i och trodde mig ha hittat en sådan lucka nu i oktober”.