– Jag är något förvånad över att Juholt föreslagits av valberedningen, han är inte särskilt känd bland väljarna och jag har svårt att tro att han har stor potential i att bli en röstmagnet. Jämtin, är en uppgradering jämfört med Baylan. Även om hon inte direkt imponerat som oppositionsråd i Stockholms stad så har en stark ställning i partiet och kommer säkert att fungera bra som partisekreterare, säger Christian Ekström.
 
Varför har de blivit nominerade?
– Processen för valberedningen har varit snårig och Juholt var knappast förstahandsval för särskilt många. Han är en kompromisskandidat. Den viktiga frågan är hur hans mandat ser ut, om han själv kommer att beredas möjlighet forma politiken eller om han kommer att bli falangernas fånge, liksom Mona Sahlin, och inte ha något manöverutrymme politiskt. I så fall har jag svårt att se att han kommer att bli långlivad på posten.
 
Vad innebär det för oppositionen?
– Håkan Juholt får anses vara en traditionalist. Frågan är om hans mandat kommer att vara att driva socialdemokraterna åt höger eller vänster. Om det senare är fallet så kommer det att innebära att Regeringen i allmänhet och Moderaterna i synnerhet kan tvingas dra sig till vänster för att inte riskera nästa val. Detta bygger dock på att Juholt hinner etablera sig som en tydlig och rimligt populär oppositionsledare innan 2014. Driver han partiet åt höger kan den politiska debatten bli mera laddad och konfrontativ. Om hans mandat är otydligt och om han inte lyckas ena partiet och driva det framåt så kommer det att leda till ett ytterligare katastrofval för socialdemokraterna.”
 
Ska han ha någon chans, måste Håkan Juholt agera snabbt, anser Christian Ekström.
– Han måste snabbt etablera sig som statsministerkandidat bland egna väljare och som ett trovärdigt alternativ bland de osäkra väljarna och regeringssupportrarna. Annars kommer socialdemokraterna vara chanslösa nästa val. Dessutom riskerar vi en extremt blodfattig politisk debatt eftersom regeringen kommer att ha genomfört större delen av sina vallöften tidigt i mandatperioden och behöver hotet från oppositionen för att formulera ny politik.