Folkpartiets ekonomisk-politiska talesperson Erik Ullenhag kallar budgeten för ”ett svek mot jobben” och hävdar att skatterna på jobb och företagande inte höjts lika mycket på tjugo år.
 
– Man höjer skatten på jobb och företagande med 40 gånger mer än vad man satsar på näringslivet. Därför är det inte förvånande att regeringen själv räknar med att jämviktsarbetslösheten nu slutar falla och förblir lika hög 2019 som den är idag, säger Erik Ullenhag i en kommentar.
 
Han tycker också att regeringen sviker sina löften genom att höja skatterna med mer än vad man sagt och att även försämra ROT.
 
Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson på Centerpartiet, säger att budgeten är jobbfientlig ”från först till sista sidan” och slår mot både ungdomar och småföretagare.
 
– Man gör det svårare för unga människor att få sitt första jobb genom att kraftigt höja arbetsgivaravgiften för dem. Regeringen skattar bort tusentals riktiga ungdomsjobb och kompenserar med statligt subventionerade traineeplatser. Det är bakvänt, säger Emil Källström.
 
Även han är kritisk till skattehöjningar men också halveringen av ROT-avdraget.
 
– En särskilt jobbfientlig åtgärd i regeringens vårbudget är sänkningen av ROT-avdraget, som både Stefan Löfven och Magdalena Andersson före valet lovade dyrt och heligt att inte röra. Skatteverket sade redan 2011 att ROT-avdraget har gjort 44 000 svarta arbeten vita. Regeringen vill nu beskatta hantverkare och ROT-köpare i hela landet för att ha råd att smörja byggherrar i storstäderna med subventioner, säger Emil Källström.