– Jag skulle vilja tona ner frågan, för det vi hittills sett är bara en positiv utveckling i relationerna och handelsrelationerna, säger Cherif Sayed, områdeschef för Mellanöstern och Afrika på Business Sweden.
 
Han menar att situationen sakta återgår till hur det var innan krisen.
 
Det var i samband med att utrikesminister Margot Wallström (s), efter att Sverige sade upp det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien, kallade landet för en diktatur och kritiserade bristen på mänskliga rättigheter som krisen bröt ut.
 
Bland annat hindrades hon från att hålla ett tal vid Arabförbundets möte och dessutom kallade Saudiarabien hem sin ambassadör från Stockholm. Den politiska krisen drabbade även näringslivet, när Saudiarabien stoppade nya affärsvisum.
 
Enligt Cherif Sayed håller nu relationerna på att sakta normaliseras, även om det fortfarande kan finnas vissa som inte beviljats visum.
 
– Det tar lite tid tills det normaliseras helt, det handlar om att alla beslut måste ut i alla led. Byråkratin ska ta sin lilla tid, säger han.
 
Samtidigt är det svårt att säga om krisen kommer att ge några negativa effekter för svensk industri på sikt.
 
– Affärerna sker i upphandlingsfaser. Det man sålde för sex månader sedan levererar nu och sedan finns det en massa projekt som kommer ut på marknaden och det är de projekten som man försöker lobba mot och sälja inom, det är de stora upphandlingarna. Men om det här påverkar svensk industri har vi inte sett några tecken på än och det tror jag inte att man kommer göra förrän om 8 till 12 månader.
 
Business Sweden planerar nu en Saudikonferens i Sverige för att få till en djupare dialog mellan företag i båda länder och även skapa en handelsdelegation.
 
– Det är mest för att skapa en relation och knyta starkare band med viktiga aktörer och visa på att det finns en förståelse och intresse från svensk sida att fortsätta arbeta med Saudiarabien och att Saudiarabien är en viktig handelspartner, även på forsknings- och utbildningsnivå, säger Cherif Sayed.