I mitten av oktober kallade en grupp in till partistämma och bestämde sig för att bilda partiet Medborgerlig samling utifrån Borgerlig framtids medlemmar och medlemskassa. Nu har återstoden av Borgerlig framtid bestämt sig för att köra vidare och släpper i dag ett uppdaterat partiprogram.

– Vi presenterar vårt grundtänk tydligare. Vi anser att Sverige ska styras som ett framgångsrikt företag. Det handlar om att ta ansvar och inte slösa på skattebetalarnas pengar. Det ska vara som i ett företag, ordning och reda, berättar Borgerlig Framtids partiordförande Anders Königsson.

Han leder en interimsstyrelse som ska sitta till nästa partistämma som ska hållas första kvartalet 2017.
 

Varför uppstod brytningen i partiet?
– Det kom in centerpartister och miljöpartister med andra värderingar än vad Borgerlig Framtid står för. De ville driva partiet som en gräsrotsrörelse. Det uppstod en maktstrid där vice ordförande ville bli ordförande. Deras partiprogram är en vidareutveckling från Borgerlig Framtids förra partiprogram.


Vad blir det för skillnaden för väljarna mellan de två partierna?
– Vi har ganska långt kvar till valet 2018. Vi får se vad som händer.
Nu rasar striden om vem som har rätt till medlemsregistret och partikassan. I ett medlemsbrev uppmanar Medborgerlig Samling sina läsare att inte svara på mejl från Borgerlig Framtid. Dessutom anklagas den tidigare partiledningen för att ha tagit emot 50 000 kronor i två omgångar via bulvan från givare som vill vara anonyma.

– Alltså det här får vi hantera internt och inte via medierna, säger Anders Königsson.