Dagens Opinion ringde Bergslagspolisens kommunikationschef Mats Nylén och frågade hur polisen ser på Peter Springares användning av sociala medier?
– Han använder sociala medier som en privatperson. Då gäller samhällets regler som för alla andra. Det finns grundlagsskyddade rättigheter som även Peter Springare har. Sedan finns det skyldigheter som polisanställd. Då kan de olika rättigheterna och skyldigheterna hamna i kollissionskurs med varandra, säger Mats Nylén och påpekar att två processer har öppnats av åklagare efter anmälningar, en för hets mot folkgrupp och en annan som tittar på hur Peter Springare har använt sig polisens datasystem för att komma åt uppgifter han sprider på Facebook.
– Den första är nedlagd. Där ansåg åklagaren att det inte hade begåtts något brott när det gäller hets mot folkgrupp. Sedan pågår den andra utredningen vid den särskilda åklagarkammaren.
Efter att den första åklagarprocessen var slutförd har Peter Springare skrivit att han vill ”förinta vänsterradikaler” på sin Facebook, en formulering som började diskuteras i sociala medier i helgen. Även kommentarer som uppmanar till brott har publicerats i kommentarsfältet.
– Åklagaren tittar på det.
Hur påverkas ert arbete av Peter Springares publiceringar på Facebook?
– Det blir en uppmärksamhet kring polisen som inte direkt är positiv. Det påverkar poliserna och riskerar att påverka människors inställning till polisen. Men trots det måste vi följa lagarna riksdagen har bestämt.
Peter Springare ska börja skriva krönikor på tidningen Nyheter Idag. Har du tankar kring det?
– Nej, inte i nuläget. Vi följer utvecklingen
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...