En manlig Muf-medlem riskerar fängelse för våldtäkt. En annan för sexuella trakasserier utredd Muf-medlem kan få en lokal position.

Natten mot söndagen den 4 november polisanmäls en våldtäkt av en ung kvinna i Västra Götaland. Hon uppger att en man våldtagit henne i ett av rummen på Quality Hotel Vänersborg, där konferensmiddagen hon deltagit vid har övergått till nattliga festligheter. Mannen som anmäls och kvinnan som gör anmälan har deltagit vid samma utbildning under helgen. Den kallas för Vinterkonferensen, och arrangören är Muf i Västra Götaland. P4 Väst var först med att rapportera om händelsen, som skulle komma att bli ett i raden av fall med sexuella övergrepp och trakasserier som uppdagats inom Moderaternas ungdomsförbund under det här året.

Nu har polisanmälan mot mannen i fråga lett till åtal. Om han döms kan det bli fängelsestraff som påföljd. Kammaråklagare i målet, Daniel Veivo Pettersson, har uttalat sig om kommande förhandlingar till SVT Väst:

 

”Jag kommer givetvis yrka på fängelse. För våldtäkt är ministraffet två års fängelse.”

 

Den misstänkte mannen uteslöts ur Muf i november, kort efter händelsen. Han är inte sedan tidigare känd i några bredare kretsar inom ungdomsförbundet.

 

Mufs ordförande Benjamin Dousa har tidigare under hösten fått kritik av medlemmar för att ha brustit i hanteringen av ärenden som rör trakasserier och övergrepp. Han var på plats under utbildningen och talade för deltagarna, där den målsägande kvinnan och den åtalade mannen satt i publiken.

Efter Vinterkonferensen i Vänersborg frös moderpartiet i Västra Götaland alla bidrag till ungdomsförbundet.

 

Dagens Opinion har tidigare rapporterat om att en medlem i Muf Södermanland, som också kandiderade till riksdagen i år för Moderaterna i länet, utreddes en kort tid efter valdagen internt av partiet. Det efter att trakasserier rapporterats in av medlemmar i ungdomsförbundet. Det beslutades att han inte kommer få möjlighet att kandidera till några höga positioner inom Muf – som på central nivå hållit en dialog med lokalavdelningen i Södermanland. På det lokala partiplanet har tongångarna trots det sett lite annorlunda ut, då medlemmen i fråga nu föreslås att bli ordförande i en nämnd i sin hemkommun. På torsdag nästa vecka klubbas besluten om uppdraget.  Det knappt tre månader efter att ungdomsförbundet lade fram sina restriktioner kring honom. Han tilläts alltså därmed inte att kandidera till den nya förbundsstyrelsen som valdes i november under förbundsstämman, som ägde rum på Aros Congress Center i Västerås.

 

Rolf van den Brink
Elin Nilsson