Aron Etzler är sedan 2003 chefredaktör för tidningen Flamman. Han har tidigare varit aktiv i Ung Vänster och är en av grundarna till nätverket Attac. I början av januari valdes han in i partistyrelsen.
För tillfället skriver Aron Etzler också en bok om Moderaterna, om deras väg till makten. Boken kommer ut i april/maj på Karneval förlag och har arbetstiteln Allt rött blir blått.
På lördag kan Aron Etzler dessutom bli vald till partisekreterare för Vänsterpartiet efter Anki Ahlsten som avgår tillsammans med tidigare partiordförande Lars Ohly.
– Det känns roligt att bli föreslagen. Jag tror jag har ett starkt stöd inom partiet, något jag känt sedan folk började ringa mig för att få mig att ställa upp. Så, det var inte oväntat, men man kan bli glad ändå, säger han.
Aron Etzler poängterar dock att inget ännu är klart, utan att partistyrelsen fattar beslut först i helgen.
Vad innebär Aron Etzler för Vänsterpartiet, vad kommer du göra?
– Det är inte upp till mig vad som ska göras. Men nu har vi haft en kongress som lagt fram en framtidsstrategi, som handlar om många av de saker jag diskuterat under flera år, säger han.
Det handlar exempelvis om att partiet måste vara mer närvarande i människors vardag, att bygga en starkare aktivism och att införa partiskatt.
– Nu ska det bli roligt att få genomföra detta som partisekreterare.
Men vilka frågor är viktigast?
– Klimatfrågan har fått en mycket central position för Vänsterpartiet. Det ska tas fram ett klimatekonomiskt program som jag tror kommer bli väldigt viktigt.
Även arbetslivsfrågor är ett annat viktigt område för Vänsterpartiet, berättar han.
– Det hördes redan i Jonas Sjöstedts tal, där han tog upp social dumping och hur utnyttjande av utländks arbetskraft fungerar i Sverige.
Men för att åstadkomma något måste partiet definiera de problem som finns ute i verkligheten och formulera lösningar.
– Vänsterpartiet måste ägna sig åt vad man kan kalla politisk ingenjörskonst.
Partiet vill också ta på sig rollen att ”sätta feminisimen på dagordningen igen”.
– Den har glidit ner under senare tid, det är inte längre lika populärt att kalla sig feminist. Vänsterpartiet ska se till att feministiska frågor kommer upp på den politiska agendan.
Blir det inte nu lite väl för många killar i toppen i ett parti som vill kalla sig feministiskt då?
– Nej, Vänsterpartiet är det starkaste feministiska partiet i Sverige, även vad gäller kvinnorepresentationen. Vi har en majoritet kvinnor i partistyrelsen och verkställande utskottet. Snittet är ungefär 60 procent kvinnor.
De har dessutom kvinnor som talespersoner för många av de viktigare områden, enligt Aron Etzler.
– Det gäller äldreomsorgen, skola, flyktingpolitiken och arbetsmarknaden. Det är kvinnor som för Vänsterpartiets talan i alla dessa frågor.
Vänsterpartiet är dessutom det enda partiet i Sverige med en kvinna som ekonomisk-politisk talesperson, säger Aron Etzler och syftar på Ulla Andersson.
– Inget annat parti har en så stark kombination, med både kvinnlig majoritet i alla beslutande organ och kvinnor på flera av de tyngsta posterna. Det tror jag är bakgrunden till att de flesta kan tänka sig ha en partisekreterare som är man.
Den här övergången från att driva tidning till att ingå i ett politiskt parti – hur bra blir det?
– Det finns nog ganska många som har gått från att vara journalist till att på olika sätt vara politiskt aktiva. Det var faktiskt någon som påpekade att det brukar gå bra för journalister som blir politiker.
Hur det kommer gå för honom kan han inte svara på.
– Men det viktiga är att jag har med mig det jag lärt mig som journalist, det vill säga att ta reda på vad som faktiskt är sant. Att ta reda på hur saker och ting ligger till, innan man uttalar sig, det är en sund insikt som jag vill ta med mig, säger Aron Etzler.
Ardalan Samimi
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...