Nystartade Arabiska partiet siktar på en halv miljon väljare som ska tas från SD och S. Det berättar grundaren Krar Al-hamede i en Messenger-intervju med Dagens Opinion. Partiet har varit igång med en hemsida några dagar men redan väckt en hel del debatt.

”Vi har fått många positiva reaktioner och vi hoppas på fler såna. Vi vill växa och vår målsättning är att vi ska finnas i varje kommun där araber finns och regioner och inte minst i riksdagen”, berättar Krar Al-hamede, via Messenger.

Vilket behov fyller ni som inte andra partier gör?
”Vi är många med arabisk bakgrund och det finns ett stort behov för ett parti som vårt som representerar oss. Vi har unika åsikter och hållbara lösningar på hur problem ska lösas. I september presenteras en detaljerad sakpolitik. Håll utkik efter det”.

Det har ju uppstått en diskussion om huruvida det är ”rasistiskt” med ett parti som vänder sig till bara en folkgrupp, hur tänker ni kring det?
”Här är det viktigt att säga att bara för att vi är ett arabiskt parti med arabiska representanter så kommer vi inte att driva en fientlig politik mot andra folkgrupper inklusive etniska svenskar. Vi ska driva en mycket ansvarsfull politik med utgångspunkten vad araber i Sverige har för behov, men vår politik om den blir genomförd kommer att gynna också andra folkgrupper”.

Vilket parti röstar araberna på i dag, skulle du säga?
Socialdemokraterna, vänster och lite annat men också arabiska väljare som röstar för Sverigedemokraterna. Vi ska försöka vinna alla dessa och vår uträkning säger att vi kan nå ungefär mer en halv miljon väljare om allt går bra”.

Går det att berätta vilka personer som leder partiet?
Just nu är det mest stiftaren tillsammans med några medlemmar.  Men framförallt stiftaren gör det mesta jobbet”.

Och ni ska ställa upp i riksdagsvalet?
Svar ja, om allt går som det ska”.

Vad skiljer er från Nyans, som riktar sig till muslimska väljare?
Vi kan inte svara specifikt vad som skiljer oss från Nyans. Men kort sagt riktar sig Nyans till muslimer. Vi riktar oss till hela samhället. Vi ska representera araber och kommer absolut inte att driva någon religiös politik. Vi kommer att ta utmaningen att lösa så många samhällsproblem och frågor som möjligt”, berättar Krar Al-hamede, och lägger till:

”Vi håller på att diskutera flitigt om vi ska öppna upp för utomstående att representera partiet. Men troligen kommer kravet att vara minst fyra års medlemskap i partiet för att få möjlighet att bli politiker för partiet.

Vad jobbar du med annars?
 ”Jag är ingenjör-student och har förhoppningsvis en termin kvar. Jag har arbetat tidigare som it-konsult och kretskortmontör”.

Du förekommer i några brottmål, är det något du kan berätta lite mer om?
Fel tid, fel plats”.

Vad handlade det om?
”De påstådda brotten är ofredande och olaga hot”.

Och du har avtjänat straffen?
Ja”.

Ser på en del ställen att folk tror att partiet är en bluff, kanske för att få igång en debatt? Hur är det med den saken?
Partiet håller att organiseras och bildas. Min prognos är det arbetet ska vara över till november- december. Sedan ska vi rikta in oss på riksdagsvalet”.