M-ledamoten Lars Beckman hittade på ett nytt sätt att bemöta vad han anser vara oriktiga uppgifter i Dagens Nyheter om hur han ska ha delat material från alternativa sajter som Nyheter Idag och Fria Tider. Han anordnade en tävling som bland annat sjukförsäkringsminister (s) Annika Strandhälls pressekreterare ska ha nappat på.

I en ledarartikel skriven av Amanda Sokolnicki i Dagens Nyheter pekas de två M-ledamöterna Lars Beckman och Jan Ericson ut som Rysslands ”nyttiga idioter”. Detta för att de i sina sociala medier-kanaler ska ha delat material från högerpopulistiska sajter som Nyheter Idag och Fria Tider.

Lars Beckman vill inte kännas vid att han är en ”nyttig idiot” för Putins Ryssland.

– Det är ett absurt påstående. Jag tror att det egentligen handlar om att DNs ledarsida i flera år har kampanjat för en regering med S och L. Nu har det gått i lås, värnskatten ska bort, arbetsrätten förhandlas och marknadshyror införas, då måste man brunmåla Moderaterna, säger Lars Beckman.

Han tycker inte heller att DN har fog för sina uppgifter, att han ska ha delat material från Fria Tider och Nyheter Idag.

– DN har fel i sak som skriver att jag vid flera tillfällen delat artiklar från sajten Nyheter Idag. Det är direkt felaktigt, säger Lars Beckman, som säger att det handlar om ”några retweets” i samband med Stefan Löfvens första majtal och där Nyheter Idag berättade om att det var en ”anmärkningsvärd inledning” på talet.

Lars Beckman är inte nöjd med Dagens Nyheters insats:

– Jag beklagar att Sveriges största morgontidning inte håller sig till fakta.  Det undergräver förtroendet för medier. Man förväntar sig att det som står på DNs ledarsida är sant och relevant. Jag tror att DNs ledarsida gör sig själva irrelevanta.

För att möta DNs uppgifter tog Lars Beckman till en udda metod. Han anordnade en tävling på Twitter dör han lovade 100 kronor till SSUs valfond för varje direktlänkad artikel till Nyheter Idag.

–  Bland annat har Annika Strandhälls pressekreterare gjort ett försök, men just nu är det noll kronor till SSU, säger Lars Beckman.

Hur ser du på Nyheter Idag?
 – Jag läser den aldrig men noterar att SR, DN och Expressen länkar till dem. Jag har inga åsikter om andra som läser Nyheter Idag. Nu verkar vi ha hamnat i den konstiga situationen att DN bestämmer vad man ska få läsa.

Hur tänker du kring medier du länkar till?
 – Det är en värdefull diskussion och man ska alltid fundera på mediernas roll och vilka syften som kan finnas. LO driver varje sommar en kampanj om hur sommararbetare utnyttjas av arbetsgivare och där LO får utrymme. När LO gjorde det i Gävleborg, sa jag att jag skulle följa med och lyfta fram arbetsgivare som misskötte sig men LO hade inga att visa upp.